• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PIK bez Rusije osudio izjave o "mirnom razlazu"

Autor Dušan Volaš

Upravni odbor Savjeta za sprovođenje mira (PIK) u zajedničkoj izjavi, koju nije podržala Ruska Federacija, najstrože osuđuje trenutni politički diskurs u čijem centru se nalazi mirna disolucija BiH.

 Upravni odbor Savjeta za sprovođenje mira mirni razlaz BiH bez Rusije Izvor: Srna

U izjavi se ističe da se to posebno odnosi na konkretne korake koje čine predstavnici Republike Srpske i nosioci funkcija na nivou BiH u pravcu pregovora o razdruživanju, uključujući osnivanje pregovaračkih timova i zagovaranje raspada BiH putem kampanje oglašavanja na internetu, saopšteno je iz PIK-a.

Upravni odobor PIK-a je ranije naglasio da neodgovorna i razdorna retorika i aktivnosti destabilizuju BiH i skreću pažnju sa stvarnog posla koji lideri ove zemlje trebaju da urade na izgradnji povjerenja i zaživljavanju vladavine prava, te sprovođenju izbornih i ekonomskih reformi u korist svih građana.

"Nesigurnost i nestabilnost i posljedična potreba za stalnom međunarodnom supervizijom stvarna su cijena koju plaćaju građani dok se njihovi lideri bave jalovim poslovima", navodi se u zajedničkoj izjavi, koja je dostavljena medijima, a sa čijim sadržajem se nije saglasila Ruska Federacija.

Upravni odobor PIK-a ponovo potvrđuje nedvosmislenu privrženost teritorijalnom integritetu i osnovnoj strukturi BiH kao jedinstvene i suverene zemlja, koja se sastoji od dva entiteta i u kojoj su sva tri konstitutivna naroda, ostali i svi građani jednaki, te podvlači da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH i pravno postoje isključivo na osnovu Ustava BiH.

Teritorijalni integritet BiH zagarantovan je Opštim okvirnim sporazumom za mir i međunarodnim pravom, navodi se u izjavi, i njena unutrašnja struktura se jedino može mijenjati u skladu sa Ustavom BiH, koji sve strane i dalje moraju u potpunosti poštovati.

Stalna zapaljiva retorika, aktivnosti čiji je cilj disolucija ili secesija, te druge tvrdnje koje se odnose na prekrajanje granica predstavljaju ozbiljnu prijetnju za mir i stabilnost, te kao takve podrivaju Opšti okvirni sporazum za mir.

"Retorika kojom se dovodi u pitanje postojanje bilo kojeg od entiteta ili referiranje na potencijal za rat je isto tako destabilišuća i neprihvatljiva", navodi se u zajedničkoj izjavi Upravnog odbora PIK-a.

Stanovnici BiH žele da njihovi politički lideri i predstavnici prestanu sa ovom opasnom retorikom i da se, umjesto toga, fokusiraju na hitnu borbu protiv pandemije kovid 19, jačanje vladavine prava i sprovođenje ekonomskih i drugih reformi koje bi pokrenule zemlju naprijed na njenom evropskom putu, na koji su se svi više puta obavezali.

Rusija: Tendenciozno optuživati samo jednu stranu

Ambasada Ruske Federacije u BiH saopštila je da se nije pridružila današnjoj zajedničkoj izjavi Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira jer je smatra neuravnoteženom, te istakla da je tendenciozno optuživati samo jednu stranu u uslovima kada je situacija eskalirala usljed uvredljivih i huškačkih izjava druge strane.

"U uslovima burne diskusije izazvane spoljnim faktorom, neadekvatne korake su preduzimale sve strane. Vjerujemo da je tendenciozno optuživati konkretno samo jednu stranu, tim prije što je situacija eskalirala, između ostalog, u kontekstu uvredljivih izjava druge strane, koje nisu bile nimalo mirne već huškačke. To nije najbitnije", ističu iz Ambasade Ruske Federacije.

U saopštenju povodom zajedničke izjave, iz Ambasade Rusije ukazuju da Upravni odbor PIK-a mora strogo poštovati slovo Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Već po ko zna koji put primjećujemo pokušaje da svjesno izvrnu njegov tekst. Izrazit primjer je promocija teze o tome što `BiH uključuje dva entiteta`, iako tačka 3 člana 1 Ustava jasno kaže da se `BiH sastoji od dva entiteta`. Ovo nije samo semantička razlika", ističu iz Ambasade Rusije.

U saopštenju se ukazuje da je u aneksu četiri riječ "država" u odnosu na BiH pomenuta samo tri puta, te da ne postoji nijedno pominjanje "jedinstvene države".

Principijelan stav Ambasade Rusije je da BiH sama opredjeljuje svoje spoljnopolitičke prioritete.

"Sfera kompetencije Upravnog odbora PIK-a su isključivo pitanja Opšteg okvirnog sporazuma o miru. Stoga tematika evroatlantske integracije ne treba da se odražava u izjavama Upravnog odbora PIK-a. Ovo je posao drugih međunarodnih struktura u BiH", navedeno je u saopštenju.

Ruska Federacija se zalaže za suverenitet i teritorijalni integritet BiH i pritom smatra da upravo konstitutivni narodi BiH, građani države moraju sami odlučivati o svojoj sudbini bez spoljnog uticaja.

"To može biti postignuto otvorenim dijalogom zasnovanim na uzajamnom poštovanju", navedeno je u saopštenju Ambasade Ruske Federacije povodom današnje izjave Upravnog odbora PIK-a.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE