• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ambasada Rusije u BiH: Komunikei PIK-a jednostrano prikazuju stvarnost

Autor SRNA

Rusija nije podržala komunike koji su danas usvojili partneri u Upravnom odboru Savjeta za sprovođenje mira (PIK)

 Ambasada Rusije u BiH: Komunikei PIK-a jednostrano prikazuju stvarnost Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Ambasada Rusije u BiH je saopštila da se ne može saglasiti sa takvim pristupom koji očigledno ne doprinosi procesu međuetničkog pomirenja, negativno utiče na političku situaciju u BiH i nastavlja da podriva jedinstvo međunarodne zajednice.

Iz ove ambasade istakli su da po ko zna koji put sa žaljenjem konstatuju da su komunikei Upravnog odbora PIK-a postali politički instrument koji "jednostrano prikazuje stvarnost, preko kojeg se pokušava uticati i, štaviše, uplitati se u unutrašnja pitanja BiH radi promovisanja agende koja ne samo da nema ništa sa implementacijom Mirovnog sporazuma, već je njemu u suprotnosti".

Iz ruske Ambasade naglašaju sveobuhvatnu podršku dejtonskim principima nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, ravnopravnosti njena tri konstituitivna naroda i dva entiteta sa širokim ustavnim ovlaštenjima.

"Potpuno podržavamo dijalog zasnovan na uzajamnom poštovanju između naroda BiH po svim važnim za njih pitanjima i smatramo ključnim rješavanje svih problema koje stoje ispred BiH putem kompromisa i konsenzusa. Pozivamo da se posveti pažnja ujedinjavajućoj agendi i radu u korist uspostavljanja istinskog nacionalnog pomirenja, te odbacujemo spoljno uplitanje u unutrašnja pitanja BiH", naveli su iz Ambasade Rusije u BiH nakon dvodnevnog zasjedanja UO PIK-a koje je danas završeno u Sarajevu.

Iz ruske Ambasade su istakli da sa zabrinutošću prate razvijanje situacije u oblasti pravosuđa, posebno u kontekstu nedavnih dešavanja u Federaciji BiH.

"Smatramo neprihvatljivim pokušaje vršenja političkog pritiska na organe suda i tužilaštva, kojima mora biti obezbijeđena mogućnost nezavisne, nepristrasne i profesionalne djelatnosti u skladu sa zakonom. Slučajevi prijetnje sudskim i tužilačkim radnicima moraju biti ozbiljno shvaćeni i hitno procesuirani", upozoravaju iz Ambasdade Rusije u BiH.

U saopštenju se navodi da nezavisna i profesionalna treba biti i djelatnost Centralne izborne komisije /CIK/, koja odigrava ključnu ulogu u procesu pripremanja i održavanja izbora.

"CIK ne može dozvoliti sebi da bude upletana u političke prepirke i da dovodi u pitanje svoju reputaciju nepristrastnog i jednako udaljenog instituta vlasti", konstatovali su iz Ambasade Rusije.

Iz ruske Ambasade ističu da predstojeći lokalni izbori u BiH treba da budu pošteni i demokratski i da se održe na taj način i u roku kako je to predviđeno u skladu sa zakonom.

"U godinu obilježavanja 25 godina od potpisivanja Opšteg okvirnog mirovnog sporazuma, smatramo neophodnim posvetiti posebnu pažnju pitanju uloge međunarodne zajednice u suverenoj BiH koja je suvišna i ponekad prelazi ivicu neuplitanja u unutrašnja pitanja. Smatramo važnim da se formuliše nova formula ukidanja Kancelarije visokog predstavnika, koji je izgubio svoju korisnu ulogu i koji često postaje dio problema", konstatuju iz Ambasade Rusije u BiH.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE