• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Turkovićeva šalje protestne note ambasadama zbog prisustva na slavlju u Banjaluci

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Ministrica spoljnih poslova u Savjetu ministara BiH, Bisera Turković, uputila je protestne note Ambasadama Ruske Federacije, Narodne Republike Kine i Republike Srbije bog prisustva predstavnika ambasada slavlju povodom Dana Republike Srpske, 9. januara u Banjaluci.

 Bisera Turković protestna nota povodom 9. januara Izvor: MVP BiH

Navodi se da ministarstvo spoljnih poslova Bosne i Hercegovine "želi skrenuti pažnju na to da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine, presudom objavljenom u „Službenom glasniku BiH“ broj 30/19, obilježavanje 9. januara kao službenog dana entiteta Republika Srpska proglasio neustavnim, utvrdivši da njegovo obilježavanje nije u skladu sa članom I/2. Ustava Bosne i Hercegovine, članom II/4. Ustava Bosne i Hercegovine u vezi sa članom 1.1. i članom 2.a) i c) Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije, članom 1. Protokola broj 12 uz Evropsku konvenciju, te članom VI/5. Ustava Bosne i Hercegovine".

"U tom smislu, Ministarstvo spoljnih poslova Bosne i Hercegovine izražava protest zbog prisustva predstavnika Ambasade na ceremonijama obilježavanja 9. januara, koje su se održale 8 i 9. januara 2022. godine u Banjaluci, a koje predstavljaju čin protivan gore presudi Ustavnog suda Bosne i Hercegovine", navedeno je u noti, saopšteno je iz ministarstva.

Ministarstvo ističe da želi naglasiti stav da nepoštovanje institucija Bosne i Hercegovine i presuda Ustavnog suda Bosne i Hercegovine "predstavlja čin grubog miješanja u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine".

"Stoga, Ministarstvo je prinuđeno da oštro osudi ovakvo ponašanje koje može narušiti prijateljske odnose. Ministarstvo ujedno traži da se o ovoj diplomatskoj noti upozna Ministarstvo vanjskih poslova vaše države", istaknuto je.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nlh

Mogla si i ti doći u BL,da vidiš kpja je milina bila gledati proslavu,najljepše,najbolje i jedne i jedine,naše Republike Srpske. Ako nisi imala poklon da poneseš,mogla si i onako doći,jest da bi bilo nekulturno ako znaš za kulturu.

Bk

Starija je Republika Srpska,nego današnja b i h.

Pik

A ja lude baba.Šta ona ima tražiti po RS,neka ide kod Iranaca i arapa,nek tamo sudi a ne da se uvija,ko da je gubar.

MONDO REPORTAŽE