Politika

Milanović: Ako Ukrajina dobije status kandidata za članstvo u EU, onda treba i BiH

Autor Dragana Božić

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je danas da bi, ako Ukrajina dobije status kandidata za članstvo u EU, čemu se ne protivi, taj status trebalo da dobije i BiH.

Izvor: Screenshot/ Youtube / FRANCE 24 English

Milanović je rekao da je BiH u bezbjednosnom i svakom drugom smislu u boljem stanju od Ukrajine.

"Što se tiče hrvatske politike i Hrvata, tu a priori očekujem da to bude nulta tačka politike i da Vlada i njeni predstavnici kada se bude govorilo o davanju statusa kandidata Ukrajini i kada se ta odluka bude donosila, kategorički uslovljavaju da ga dobije i BiH", rekao je Milanović u Ohridu, gdje se održava Prespa forum o budućnosti zemalja Balkana.

On je dodao da primjer Sjeverne Makedonije i još jedne ili dvije države pokazuje šta znači status kandidata i šta to u stvarnosti predstavlja, piše HRT.

"Dobiješ status kandidata i onda 20 godina ništa. I u tom svjetlu treba gledati ili možemo gledati ovo što se sada - izgleda, sudeći prema jučerašnjoj posjeti Kijevu trojice predstavnika velikih sila - nudi Ukrajini, dakle, status kandidata", rekao je Milanović.

On je dodao da je to ipak neka nada, ali i da Sjeverna Makedonija s tom nadom živi već predugo i da ga čudi što ga nije izgubila.

"Postoji opasnost da se ljudi okrenu od toga, da se naprosto odmaknu, da shvate da ih vuku za nos", rekao je Milanović.

Evropska komisija danas iznosi prvo mišljenje o dodjeli kandidatskog statusa Ukrajini.