• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Milanović: Probleme u BiH mogu riješiti samo nacionalne stranke

Autor Nikolina Damjanić

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović odlikovao je danas dobrovoljne davaoce krvi, pa dobar dio pres konferencije posvetio problemima u BiH i najavio da će o tome razgovarati sa generalnim sekretarom NATO saveza, Jensom Stoltenbergom.

 Milanović o problemima u BiH Izvor: Mary Altaffer / POOL/AP POOL

Milanović je najavio da će sa generalnim sekretarom NATO saveza Jensom Stoltenbergom razgovarati o Bosni i Hercegovini i kako tvrdi upoznati ga sa stanjem o kojem Stoltenberg ne zna dovoljno.

"Danas ćemo se čuti popodne da još jednom opišem situaciju u BiH jer vidim da su međunarodni lideri, što se tiče poznavanja stanja u BiH, u potpuno zapuštenom stanju. To je rezultat nerada hrvatske diplomatije", rekao je Milanović i upozorio da će ako Hrvati u BiH krenu u ostvarivanje onog što su najavili neko na njih možda okrenuti vojne snage.

Osvrnuo se i na dokument Hrvatske akademije nauka i umjetnosti za koji kaže da se bavi i Srbijom i Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom, te da za razliku od stava akademija koji traže da se Hrvati u Bosni i Hercegovini zaštite bez obzira na cijenu, da on pita za cijenu.

"Ja ih pozivam da još jednom pojasne što su mislili pod time, ne pitajući za cijenu. Ja pitam za cijenu, puno sam blaži od njih", rekao je Milanović, prenosi Klix.

Milanović tvrdi da sve ono što radi, radi da se postigne miran suživot tri naroda i da niko ne izgubi osim onih koji žele reketirati hrvatski narod, a to je Željko Komšić.

Takođe, Milanović nije htio izgovoriti pravilno prezime visokog predstavnika, kojeg ne priznaje Republika Srpska, u BiH, Kristijana Šmita za kojeg je naveo da je privatna osoba, te da su Srbi u pravu po tome pitanju.

"Hrvati će sa tim ići i onda će neko poslati oružanu silu na njih i šta ćemo onda, hoćemo opet razgovarati", upozorio je hrvatski predsjednik na mogući scenarij u Bosni i Hercegovini i osnivanje hrvatske samouprave.

"U BiH niko nije naoružan i to je dobra stvar. Ko krene pričati da će izbiti rat, treba mu zalijepiti usta jer to je huškanje, ko će koga napasti. Srbi sa tri oklopna vozila na klocnama, nema se oružja", ustvrdio je Milanović.

Kaže i da probleme mogu riješiti nacionalne stranke, te da su stvari bile dobre prvih deset godina dok neki nisu shvatili da mogu iskamatariti Hrvate.

(Klix/Mondo)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE