Politika

Oštre reakcije političara iz RS na odluku o zabrani posjete Jasenovcu Aleksandru Vučiću

Autor Nikolina Damjanić

Vijest da je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću zabranjena privatna posjeta Jasenovcu osudilo je mnoštvo političara iz Republike Srpske, kako onih iz vlasti tako i opozicije.

Izvor: ANTONIO BAT/EPA

Srpski član Milorad Dodik rekao je da je odluka hrvatskih vlasti iznenađujuća i neshvatljiva, te da se da se regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi ne grade se zabranama već pruženom rukom.

Potpredsjednik PDP-a Jelena Trivić ocijenila je da je odluka hrvatskih vlasti da predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću zabrani privatnu posjetu Jasenovcu možda i najveći diplomatski skandal od kraja rata do danas.

Trivićeva kaže da posebnu težinu nosi zabrana Vučiću da posjeti baš Jasenovac i da ne želi da vjeruje da duh ustaštva živi u Hrvatskoj u 21. vijeku, saopšteno je iz PDP-a.

"Predsjednik Vučić nije osoba koja ikada `pravi haos`, kako su naveli u obrazloženju, nego naprotiv, neko kome je mir u fokusu političkog djelovanja. Obrazloženje zabrane je uvreda za Srbe, Jevreje i Rome koji su postradali u genocidu od ustaške ruke, a čijim sjenama se predsjednik želio pokloniti", navela je Trivićeva.

Ovu odluku je osudio i Mirko Šarović, predsjednik SDS-a i kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH na predstojećim izborima.

“Ovo je istovremeno i diplomatski, ali i civilizacijski skandal koji se kosi sa svim moralnim i ljudskim načelima države koja treba da promoviše evropske i demokratske vrijednosti", rekao je Šarović.

Šarović je istakao da je Jasenovac najveći logor smrti na Balkanu i da to mjesto, nakon 77 godina, treba da bude mjesto pomirenja, a ne političkih razmirica i vječito sporna tema u odnosima Srbije i Hrvatske, saopšteno je iz SDS-a.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić smatra da je odluka hrvatskih vlasti “nastavak prikrivanja zločina nad Srbima”.

Stevandić smatra da je cilj tih prikrivanja istorijski revizionizam u pravcu izjednačavanja patriotizma sa ustaškim pokretom u Hrvatskoj.

"Sramno i bestidno omalovažavanje srpskih žrtava predstavlja podilaženje ekstremnim šovinističkim politikama pred kojima vlast u Hrvatskoj zauzima `nojevsku` pozu guranja glave pod pijesak, dok minira i omalovažava politiku pomirenja, mira i saradnje, čiji je zaštitni znak upravo postao Vučić", rekao je Stevandić.

Izvor: ANTONIO BAT/EPA

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić smatra da je odluka hrvatske Vlade kojom se zabranjuje predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da posjeti Jasenovac skandalozna i neoprostiva.

"Hrvatska treba da zna da su logori za djecu, pokrštavanja i jame vječni `podsjetnici` zločina koje je Nezavisna država Hrvatska (NDH) počinila i da nijedna zabrana neće to obrisati niti poništiti", poručio je Nešić.

On je naveo da predsjednik Vučić, kao i ogroman dio srpskog naroda, pamti žrtve srpskih porodica i sunarodnika koje su počinile snage NDH, a Jasenovac je simbol svih tih stratišta", istakao je Nešić.

Reakcije nisu izostale ni od predsjendika PDP-a Branislava Borenovića koji današnji potez htvatskih vlasti smatra skandalkoznim.

“Bilo kome, bio to visoki zvaničnik jedne zemlje ili bilo koji čovjek, zabraniti da dođe u privatnu posjetu i oda poštu žrtvama genocida koji je počinjen u najmonstruznijem logoru na tlu Evrope, najblaže rečeno je skandalozno. Ali, to nažalost pokazuje i da je ideologija koja je dovela do smrti stotina hiljada Srba, Jevreja i Roma, očigledno još živi u Hrvatskoj”, rekao je on.

Izvor: ANTONIO BAT/EPA

Predsjednik SP-a Petar Đokić smatra da je odluka hrvatskih vlasti kontraproduktivna te da ne doprinosi miru, saradnji i suživotu.

Đokić je rekao da je šokiran postupanjem i djelovanjem hrvatskih vlasti koje su danas zabranile Vučiću ulazak u tu zemlju i polaganje cvijeća na spomenik žrtvama Jasenovca, saopšteno je iz SP-a.

"Najoštrije osuđujem neracionalnu i nepromišljenu odluku predstavnika hrvatske vlasti o zabrani ulaska predsjedniku suverene evropske države i to radi polaganja cvijeća na spomenik žrtvama terora i genocida u NDH. Razočaran sam nedostatkom želje hrvatskih vlasti za pomirenjem i daljim razvojem dobrih odnosa na Balkanu", rekao je Đokić.

Predsjednik Narodne partije Srpske (NPS) Darko Banjac izjavio je da današnji postupak Hrvatske pokazuje da se u toj državi ništa nije promiejnilo od 1942. godine.

(MONDO)