Politika

Osude zbog izjave sa protesta u Sarajevu: "Hrvati mogu stati u dva vagona"

Autor Željko Svitlica

Izjava jednog učesnika protesta u Sarajevu da "Hrvati mogu stati u dva željeznička vagona" u eteru sarajevske televizije "Fejs" ukazuje da je "duh nacističke NJemačke još živ u BiH i da trenutno lebdi nad Sarajevom", piše portal "Bild".

Izvor: Anadolija

Portal ističe da je otužno i sramotno da se na televiziji koja ima frekvenciju u cijeloj BiH puštaju takvi mrziteljski i nacistički stavovi.

"Bild" podsjeća u komentaru da su se u vagonima u nacističkoj Njemačkoj, najvećem zlu u istoriji čovječanstva čiji je cilj bio istrebljenje jevrejskog naroda, odvođeni upravo Jevreji prvo o koncentracione logore, potom i u gasne komore. Podsjećamo, vagonima su u NDH Srbi, Jevreji i Romi odvođeni u logor Jasenovac.

"Danas, 80-ak godine kasnije, taj duh je, nažalost, još živ, a protestant iz Sarajeva bi u vagonima odvozio Hrvate. Da, odvozio bi Hrvate prvo u koncentracione logore potom i u gasne komore jer ako ne bi, onda ne bi ni koristio ovakvu zločinačku i zlonamjernu paralelu", ističe se u komentaru.

Ispred OHR-a u Sarajevu juče su održani protesti nekoliko stotina građana nezadovoljnih najavom da bi Kristijan Šmit mogao nametnuti Izborni zakon.

Hrvatski mediji komentarišu da bi ovim potezom djelimično bila sprovedena presuda Ustavnog suda BiH u slučaju "Ljubić".

"Šmitovim intervencijama u Izborni zakon bilo bi omogućeno Hrvatima da sami biraju svoje političke predstavnike u tijela vlasti, a ne da to u njihovo ime čine brojniji Bošnjaci. Takav način biranja predstavnika je temelj Dejtonskog sporazuma koji je u prvom redu mirovni, a više puta je grubo prekršen na štetu Hrvata", komentariše "Bild", prenosi Hrvatski medijski servis (HMS).

Dio Dejtonskog sporazuma je i Ustav BiH koji Hrvatima garantuje mogućnost da sami biraju svoje političke predstavnike, a hrvatski političari tvrde da je to više puta puta grubo prekršeno zahvaljujući nametnutim amandmanima ranijih visokih predstavnika u BiH.

(Mondo/Srna)