Politika

Dodik pokreće zaštitu vitalnog interesa: Poslanici NSRS će odlučivati o njemačkom ambasadoru

Autor Željko Svitlica

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas na sjednici Predsjedništva BiH pokrenuti zaštitu vitalnog interesa Republike Srpske, a u vezi davanja agremana novom ambasadoru Njemačke u BiH.

Izvor: NSRS

Dodik kaže da njemačka politika pokazuje aspiraciju da dominira u BiH i ugrozi interes srpskog naroda i Srpske.

"Ako ovo neko ne razumije, onda ne treba da se bavi politikom. Sve ove godine u politici nikada nisam blefirao i vodim odgovornu, jasnu i preciznu politiku. Rasprava u Narodnoj skupštini Republike Srpske pokazaće ko razumije, ko ne globalne trendove, ko prihvata podaništvo prema Nijemcima i zapadu, a ko to ne prihvata", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je istakao da ništa nije upereno protiv Njemačke kao države, nego protiv njene politike.

Dodik: Pokrenuću zaštitu vitalnog interesa
Izvor: YouTube

Dodik je na posljednjoj sjednici Predsjedništva BiH glasao protiv davanja agremana novom ambasadoru Njemačke u BiH, dok su druga dva člana Predsjedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić bili za davanje agremana.

Nakon toga, od dana donošenja odluke, u skladu s Ustavom BiH i poslovnikom Predsjedništva BiH, Dodik je imao 72 sata da odluči da li će, da bi pokušao odluku osporiti, koristiti mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa koji mu je u ovom slučaju dostupan. 

O Odluci će se Narodna skupština Republike Srpske morati izjasniti najdalje deset dana od trenutka kada u NSRS bude upućen zahtjev da se to pitanje razmatra u tom zakonodavnom tijelu. Da bi bila osporena odluka Predsjedništva BiH potrebno da je protiv nje glasa dvije trećine poslanika NSRS.

Reakcija Njemačke

Nakon što je agreman odbijen iz ambasade BiH u Berlinu obavijestili su Ministarstvo spoljnih poslova u Sarajevu da su dobili poziv na hitni sastanak od strane Suzane Šuc, opunomoćene ambasadorke za jugoistočnu Evropu u Ministarstvu spoljnih poslova Njemačke, koja je tražila objašnjenje.

"Ukoliko u kratkom roku ne dobiju jasno objašnjenje, njemačka strana će preispitati svoje dalje ponašanje i podršku BiH u dostizanju proklamovanih spoljnopolitičkih prioriteta BiH, a najprije pristupanje porodici evropskih država odnosno dobijanje kandidatskog statusa", navedeno je u dopisu.

Ambasada Savezne Republike Njemačke u BIH demantovala je tokom vikenda Dodikove optužbe da je Njemačka opredijeljena protiv srpskog naroda.

"Savezna Republika Njemačka podržava ugovor iz Dejtona, u kojem je utvrđeno i postojanje RS. Njemačka sarađuje sa svojim lokalnim i međunarodnim partnerima za funkcionalnu BiH u kojoj su svim njenim građanima sa svim njihovim posebnostima zagarantovana prava, i koja ima budućnost u evropskoj familiji naroda i u EU", odgovorili su iz ove ambasade na pitanje Nezavisnih novina kako komentarišu stavove Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, da je Njemačka protiv Republike Srpske i srpskog naroda.

Ddik je kao razlog glasanja protiv dodjeljivanja agremana novom njemačkom ambasadoru u BiH naveo to što je Bundestag usvojio rezoluciju u kojoj se, kako tvrdi, "traži uvođenje građanske BiH i ukidanje Dejtonskog sporazuma, na štetu srpskog i hrvatskog naroda, a u korist Bošnjaka".

(Mondo)

/Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka Mondo portalu/