• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Njemački parlamentarac insistira da se u rezoluciji Bundestaga nađe i Izetbegović zato što je nacionalista

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Njemački parlamentarni zastupnik hrvatskog porijekla Josip Juratović (SPD) neće odustati od pokušaja da se u rezoluciji Bundestaga o Bosni i Hercegovini, pored Milorada Dodika i Dragana Čovića, svrsta i Bakir Izetbegović.

 Parlament Njemačke Izvor: Envato

Podsjećamo, pomenuta rezolucija Čovića i Dodika karakteriše kao one koji "djeluju destruktivno u BiH".

Juratović smatra da je i lider SDA u tom društvu, ali nije optimističan da će njegova inicijativa uspjeti.

"Rezolucija će u Bundestagu, po mom mišljenju, proći nepromijenjena. Podržaće je svi poslanici vladajuće koalicije jer je sve što je navedeno u rezoluciji opravdano, ali to ne znači da je rezolucija potpuna", kazao je novinaru hrvatske agencije Hina.

Objasnio je da prilikom izglasavanja postoji mogućnost prihvatanja popratnog dokumenta u kojem će biti naglašeno da se rezolucija naziva "Podrška Bosni i Hercegovini na putu u bolju budućnost" podržava, ali da su joj potrebne dopune. Rezolucija bi krajem juna ili početkom jula trebala biti usvojena u Bundestagu.

Povezano

"Te dopune su uglavnom već i dogovorene u radnoj grupi za evropska pitanja SPD-a. Taj papir neće biti na raspravi, nego će ga potpisati pojedini poslanici koji su misle da rezoluciju treba tim tačkama dopuniti", kaže Juratović.

On ističe kako se prije svega radi o pitanju poimeničnog navođenja nacionalističkih stranaka i njihovih vođa te suzbijanje korupcije i kriminala. Odnosi se to i na navođenje pozitivnih snaga u BiH, što po njegovom mišljenju i mišljenju nekih kolega nedostaje rezoluciji.

On naglašava kako se pritom ne radi o nekom sporu između njega i njegovog stranačkog kolege Adisa Ahmetovića koji se u medijima smatra pokretačkom snagom rezolucije.

"Samom činjenicom da sam mu ustupio mjesto u odboru za spoljnu politiku znak je da nemam ništa lično protiv kolege Ahmetovića", kaže Juratović.

On smatra kako je jako važno navesti Bakira Izetbegovića kao etnonacionalistu, zajedno s ostalom dvojicom, Dodikom i Čovićem.

"Izetbegović je svojim ponašanjem pridonio disfunkcionalnosti Federacije BiH i preferira retoriku podjela, što su u svojoj izjavi potvrdili i iz američke ambasade u BiH. Ova rezolucija bez navođenja Bakira Izetbegovića upravo je idealna za njegovu izbornu kampanju koju je svu evidentno usmjerio na dijasporu i zato je toliko nevjerovatan pritisak na mene", navodi Juratović u razgovoru za Hinu.

Dugogodišnji zastupnik Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD), porijeklom iz Podravine, kaže kako je iznenađen žestokom reakcijom na njegove zahtjeve, ali ističe kako se već naučio na pritiske "nacionalista sa zapadnog Balkana".

Dodaje da svi imaju jednaki stil pokretanja mašinerije laži, kleveta, izokretanja činjenica.

"I ako kolega Ahmetović prešućuje nacionalizam među Bošnjacima, onda imam problem i s njim", naglašava Juratović.

Kaže da ga čudi činjenica da je tekst rezolucije o BiH procurio u javnost prije usuglašavanja u parlamentu.

"Na spoljnopolitičkom planu još nisam tako nešto doživio, da nacrt pod čudnim okolnostima ode u javnost, prije nego što je uopšte bio na raspravi u zastupničkom klubu".

Teško mu je reći ko stoji iza toga jer je nacrt rezolucije je bio dostupan svima. Ali je siguran da ga u medijima ocrnjuju bošnjački nacionalisti koji, tvrdi, podvaljuju da se protivi rezoluciji i narušava ugled SPD-a.

"Iza ove hajke na mene stoji dobro razgrađena mreža bošnjačkih nacionalista koja već duže vremena radi na izbornoj kampanji za predstojeće izbore u BiH", kaže Juratović, dugogodišnji pratitelj prilika u jugoistočnoj Evropi.

Juratović se na kraju osvrnuo i na kontroverze koje su se stvorile oko pogrešnog navođenja funkcije Adisa Ahmetovića, što se, kaže, i njemu događalo u vrijeme kada je obnašao istu funkciju.

"Adis Ahmetović je kao novo političko lice na zapadnom Balkanu u mnogim medijima pogrešno tituliran (kao izaslasnik Bundestaga za zapadni Balkan, op.a.) pri čemu Adis očigledno nije vidio potrebu da to ispravi. On je izvještač za zapadni Balkan SPD-a u odboru za vanjsku politiku.To nije malo jer je SPD najjača stranka u njemačkoj vladajućoj koaliciji. Ali je jedan od nekoliko desetina izvještača koje Bundestag ima za zapadni Balkan u različitim odborima i radnim grupama, među kojima sam i ja u odboru za evropska pitanja", kaže Juratović, objašnjavajući da funkcija posebnog izvještača Bundestaga za zapadni Balkan ne postoji. 

"Postoji samo specijalni izvjestitelj za zapadni Balkan ispred ministarstva vanjskih poslova, a to je Manuel Sarrazin", zaključuje Juratović.

(Hina)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE