• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Njemački vicekancelar: Ne možemo prezimiti bez ruskog gasa

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Njemački vicekancelar ministar ekonomije Robert Habek izjavio je da Njemačka još nije spremna za potpuni embargo na ruski gas.

 Gasovod Izvor: Shutterstock

"Njemačka za sada nema preduslove da uspješno prezimi ukoliko Moskva bude inicirala ukidanje isporuka gasa iz Rusije", upozorio je ministar i dodao da je pred njemačkim vlastima još mnogo posla kako bi se ostvario prekid isporuka ruskog energenta, prenosi Politika.

Habek je dodao da je Njemačka sebi postavila cilj da postepeno postane nezavisna od isporuka ruskih energenata.

Komentarišući zahtjev Ukrajine za prijem u članstvo Evropske unije, ministar je rekao da ponuda toj zemlji da stupi u EU ne smije biti lažna i da se ne smiju davati obećanja koja se ne mogu ispuniti.

"Evropa i Evropska unija su u prošlosti iznosile prijedloge koji potom nisu bili ispunjeni. To se ne smije ponoviti. Važno je da se taj put ka Evropskoj uniji organizuje tako da bude pravedan i otvoren, da bi Ukrajina mogla da stupi na njega i da stigne do kraja. Neophodno je da razgovori o etapama budu brzi", rekao je Habek i naglasio da te etape moraju biti „dostižne“, prenosi Sputnjik.

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski je 28. februara potpisao zahtjev za prijem te zemlje u Evropsku uniju. Sljedećeg dana Evropski parlament je podržao rezoluciju o davanju Ukrajini statusa zemlje-kandidata.

Prema ocjeni ministra finansija Nemačke Kristijana Lindnera, uticaj ukrajinske krize na njemačku ekonomiju ne može se predvidjeti.

"Još ne znamo posljedice rata u Ukrajini, ne znamo kakav će uticaj imati pandemija na lance isporuka iz Kine. Ne vidimo razvoj na tržištu kapitala i u oporezivanju. Postoji krajnje visoka neizvjesnost na makroekonomskom polju", rekao je njemački ministar.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Niko bitan

Ajde?

MONDO REPORTAŽE