Politika

Uz burnu raspravu: Nenad Stevandić izabran za predsjednika Narodne skupštine RS

Autor Brankica Spasenić

Nenad Stevandić (Ujedinjena Srpska) izabran je za predsjednika Narodne skupštine RS i naredne četiri godine predsjedavaće jedanaestim sazivom parlamenta.

Izvor: Mondo - Slaven Petković

Stevandić je bio jedini kandidat za ovu poziciju, a prijedlog je klubova poslanika SNSD-a, SP-a, Demosa, Ujedinjene Srpske i NPS –a, i usaglašen je na ranijem sastanku rukovodstva ovih partija u Banjaluci.

Izbor Stevandića izazvao je burne reakcije opozicije. Poslanik Nebojša Vukanović je naveo da je Stevandiću ovo treći mandat u NSRS i da je svaki obavljao ispred drugačije političke opcije, dok je Igor Crnadak (PDP) kazao da je Stevandić oličenje onoga protiv čega se bori opozicija u Republici Srpskoj.

„Izbor Stevandića potpuno anulira priču koju smo čuli iz vrha SNSD-a o sveopštem jedinstvu. Najveći problem RS i BiH je korupcija. Kako da podržimo nekoga ko dolazi iz političke stranke koja je leglo korupcije. Tužilaštvo vodi istragu o zloupotrebama tokom pandemije korona virusa i navodi se da se čak u prostorijama ove stranke (Ujedinjene Srpske opa.a) dijelio novac“, kazao je Crnadak.

Poslanik Nataša Radulović (SNSD) je kao najstariji poslanik predsjedavala današnjom sjednicom NSRS, prije izbora novog rukovodstva, a način na koji je to radila naišlo je na oštre kritike poslanika koji su joj prebacivali da se ponaša nedolično.

„Vi imate Pink tv terminologiju“, kazao joj je Crnadak.