Politika

Na Dodikovu inicijativu: Svečani defile 9. januara se seli iz Banjaluke u Istočno Sarajevo

Autor Željko Svitlica

Centralni događaji povodom proslave Dana Republike Srpske 9. januara će biti održan u Istočnom Sarajevu, saznaje Mondo.

Izvor: Dejan Klincov za mondo.ba

Svečani defile, koji je 9. januara održavan na Trgu Krajine u Banjaluci, ovog januara preseliće se u Istočno Sarajevo i to na inicijativu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Svečana akademija će se kao i do sada održati u Banjaluci.

Na prvoj sjednici Odbora za proslavu Dana Republike Srpske 18. novembra usvojen je prijedlog Programa proslave i formirana Radna grupa za pripremu i realizaciju proslave Dana Republike.

Programom je prvobitno bilo predviđeno da i svečani defile, kao što je do sada bio običaj, bude održan u Banjaluci, ali je odluka u međuvremenu promijenjena. Grad Istočno Sarajevo je prihvatio da bude domaćin defilea.

/Kako je protekao 9. januar ove godine/

Programom je predviđena i dodjela odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima koja će biti upriličena u Kulturnom centru "Banski dvor", kao i polaganje vijenaca i cvijeća na Spomenik palim borcima Vojske Republike Srpske, Spomeniku banjalučkim bebama, Spomenik borcima NOR-a i Spomen-kosturnici u Banjaluci.

Vijenci će biti položeni i na Srpskom vojničkom spomen-groblju "Mali Zejtinlik" na Sokocu i spomen-obilježju bivšeg predsjednika Republike Srpske Milana Jelića u Modriči.

Nekadašnji gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković prije tri godine je pozvao republičke institucije da dio zvaničnog programa povodom Dana Republike Srpske održe u tom gradu.

(Mondo)