Politika

Blinken se uključio u "prepucavanje" Dodika i Marfija, nije propustio da spomene Putina

Autor Željko Svitlica

Američki državni sekretar Entoni Blinke komentarisao je verbalni sukob predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH Majkla Marfija.

Izvor: Shutterstock

Blinken je poruku uputio na svom zvaničnom Twitter nalogu, a Dodika je uporedio s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

"Napadi Milorada Dodika na osnovna prava i slobode u Republici Srpskoj pokazuju da je on na autoritarnom putu predsjednika Putina. Stejt Department, kojeg zastupa ambasador Marfi, nastavlja se zalagati za demokratsku i prosperitetnu budućnost kakvu zaslužuju svi građani Bosne i Hercegovine", poručio je Blinken.

Dodik je danas reanije, reagujući na Marfijevu objavu da su SAD najveći prijatelj građana BiH, na Tviteru napisao da bi "SAD u Sarajevu mogla da sabere i štetu načinjenu Republici Srpskoj od 1995. do 2023".

"Sasvim sigurno da višestruko premašuje iznos koji je naveden kao pomoć i ulaganje u infrastrukturu.
Bili bismo im zahvalniji da nisu donirali ni dolar, a da su se politički korektno ponašali u BiH. Samo za imovinu Republike Srpske, koju sada pokušavaju da nam otmu, date su desetine hiljada života. Da li su to procijenili na 638 miliona dolara", napisao je Dodik.

(Mondo)