• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Blinken pred Senatom: Zapad traži alternativno rješenje ako Rusija blokira Eufor

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da zapadne sile traže alternativna rješenja za osiguravanje prisustva međunarodnih snaga u BiH "ukoliko Rusija blokira mirovnu misiju koju podržavaju UN".

 Blinken o misiji Eufora u BiH Izvor: Youtube/ PBS NewsHour/Screenshot

Odgovarajući na pitanja u Odboru za spoljne poslove u Senatu Kongresa SAD, Blinken je naglasio da je "neka vrsta međunarodnih snaga sa adekvatnim mandatom ključna u pokušaju da se održi bezbjedno okruženje u BiH".

"Angažovani smo sa različitim zainteresovanim stvarima u vezi sa planiranjem vanrednih situacija", rekao je Blinken.

Prema njegovim riječima, ukoliko mandat ne bude obnovljen u novembru, SAD pokušavaju da budu sigurne da imaju nešto čime će podržati misiju, javio je AFP.

Rusija, koja je saveznik Republike Srpske i jedna od članica Savjeta bezbjednosti UN koje imaju pravo na veto, kritikovala je napore UN u BiH, ali je nevoljno pristala u novembru na jednogodišnji produžetak mandata UN za snage koje predvodi EU.

Od tog perioda, odnosi Zapada sa Rusijom su se drastično pogoršali, usljed početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini u februaru.

Ambasada Rusije u Sarajevu upozorila je ranije ovog mjeseca da bi stav Zapada mogao da prouzrokuje destabilizaciju u BiH, što je povećalo strah od širenja ukrajinskog sukoba dalje od granica Ukrajine.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

.

Vi možete sve da smislite i uradite što vama odgovara,po bilo koju cijenu,ništa ne poštujući i nikoga uvažavaju.Ničija sila,bogu nije mila.Da ste pošteni kao što niste,TREBALI BI SVI OTIĆI SVOJIM KUĆAMA I NE PROIZVODITI RATOVE,GDJE VAMA I KAD VAM ODGOVARA.IDITE SA OVIH PROSTORA,NAROD VAS NETREBA I NEVOLI VAS.

MONDO REPORTAŽE