• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nove, modernizovane američke sankcije za naš region, još se ne zna ko je obuhvaćen

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Američki državni sekretar Entoni Blinken oglasio se povodom odluke predsjednika SAD-a Džoa Bajdena da produži i proširi naredbu o blokadi imovine i obustavljanju ulaska u SAD osobama koje doprinose destabilizaciji situacije na zapadnom Balkanu.

 Američke sankcije za zapadni Balkan Izvor: Youtube/ PBS NewsHour/Screenshot

"Sjedinjene Američke Države su predane osiguravanju stabilnosti i sigurnosti zapadnog Balkana, što će omogućiti zemljama u regiji da ispune svoj potencijal kao slobodne i prosperitetne demokratije. Takođe smo predani borbi protiv korupcije i pokazivanju prednosti transparentnog i odgovornog upravljanja. Sjedinjene Države prepoznaju da korupcija prijeti ekonomskoj pravednosti, globalnim naporima protiv siromaštva i razvoja te samoj demokratiji," napisao je Blinken.

Kako se navodi u njegovom saopštenju, korupcija bilo gdje direktno šteti spoljnoj politici, nacionalnoj bezbjednosti i ekonomskom zdravlju Sjedinjenih Država, kao i partnera i saveznika.

Povezano

"Zbog toga smo predani promociji odgovornosti i borbi protiv nekažnjivosti onih koji su uključeni u znatnu korupciju na zapadnom Balkanu i u cijelom svijetu", navodi se u saopštenju.

U podsticanju te obaveze, predsjednik Džo Bajden je izdao Izvršnu naredbu koja se nadovezuje i proširuje na prethodne, modernizujući režim sankcija za zapadni Balkan, uključujući pozivanje na Prespanski sporazum iz 2018. i Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove.

Uz to, nova Izvršna naredba predviđa sankcije protiv osoba čije djelovanje destabilizuje regiju potkopavanjem demokratskih institucija i vladavine zakona ili kršenjem ljudskih prava. Kako bi se najbolje riješila mreža korupcije u cijeloj regiji, Albanija je dodata u područje djelovanja Izvršne naredbe.

"Ovaj propis takođe odobrava izricanje sankcija pojedincima i subjektima odgovornim za korupciju u regiji, uključujući pronevjeru javne imovine, izvlačenje privatne imovine za ličnu korist ili političke svrhe ili podmićivanje," navodi Blinken.

Sva imovina i interesi u vlasništvu osoba određenih prema ovoj Izvršnoj naredbi, koji su ili dolaze u SAD ili su pod nadzorom američkih osoba će biti blokirana, a američkim državljanima je uopšte zabranjeno učestvovati u transakcijama s njima. Uz to, osobe sankcionisane ovim dokumentom ne ispunjavaju uslove za ulazak u Sjedinjene Države i ne ispunjavaju uslove za američku vizu.

"Naša predanost promociji demokratije, transparentnosti i odgovornosti na cijelom zapadnom Balkanu je nepokolebljiva i u skladu sa standardima koje države u regiji moraju ispuniti kako bi osigurale svoje ciljeve napredovanja na evropskom putu", poručio je Blinken.

(Kliks)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE