• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Produžena misija Eufora u BiH: Šmit izbačen iz rezolucije i neće se obratiti u UN

Autor Dušan Volaš

Kristijan Šmit neće govoriti na sjednici Savjeta bezbjednosti UN-a, koja se treba održati u srijedu, niti će OHR biti pomenut

 UN Izvor: MONDO/ Dragana Božić

Nakon višednevne debate u Savjetu bezbjednosti je usaglašena Rezolucija prema kojoj Kristijan Šmit neće govoriti pred Savjetom o situaciji u BiH, a OHR neće biti pomenut u konačnoj verziji kojom se produžava mandat EUFOR-a u BiH.

U usaglašenoj rezoluciji je navedeno da EUFOR ostaje u BiH pošto je, kako se navodi, Savjet bezbjedosti utvrdio da "situacija na području bivše Jugoslavije i dalje predstavlja pretnju međunarodnom miru i sigurnosti".

Možda će vas zanimati

Politički analitičar i novinar poreklom iz BiH Erol Avdović je na svom fejsbuk profilu ovim povodom napisao da je pronađeno "solomonsko rješenje", ali da su, kako je naveo, "Rusi dobili sve što žele", prenosi "Dnevni avaz".

"Rusi su dobili što su hteli. Moskva je praktično ultimatumom zahtijevala da se visoki predstavnik ne obrati u UN, u zamjenu da se rezolucija o produženju EUFOR-a usvoji bez njihovog veta", napisao je Avdović.

Kristijan Šmit je prvi "visoki predstavnik" u BiH kome nije odobreno da se obrati u Ujedinjenim nacijama.

Šmit je trebalo u srijedu da podnese izveštaj o stanju u BiH, koji je, kako je ranije potvrdio ambasador BiH u Njujorku Sven Alkalaj, stigao u Savjet bezbjednosti.

Neuobičajeno, Šmitov izvještaj o stanju u BiH u kojem se on kritički odnosi prema Republici Srpskoj označavajući kao krivca srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, objavili su svi regionalni i evropski mediji.

Šmit, koga Republika Srpska ne priznaje, jer prema proceduru nije izabran u Savjetu bezbjednosti UN, je u svom izvještaju na 34 strane Dodika pomenuo čak 61 put.

Avdović u svom komentaru usaglašene rezolucije primećuje da je "ovo doista neslavan i ne sasvim kredibilan početak Kristijana Šmita".

"On je prvi visoki predstavnik kome je zabranjeno da se obrati u UN-u", navodi Avdović i sa žaljenjem konstatuje da je, kako kaže, "i nova retorička municija za gospodina Dodika...".

Možda će vas zanimati

Dodik je ranije danas povodom odlaganja sjednice SB UN za sutra rekao da u Savjetu bezbjednosti UN neće biti usvojen izveštaj Kristijana Šmita o situaciji u BiH i ocijenio da je riječ o "propagandnom pamfletu" koji je napisan u korist muslimana a koji, kaže, "vrvi od izmišljotina, podmetanja krivice i nedorečenosti".

Rekao je i da visoki predstavnik nema više šta da traži u BiH, ali da nema ništa protiv toga da Savjet bezbjednosti UN produži mandat EUFOR-u u BiH.

"Mislim da visokog predstavnika nema i neće ga ni biti. Sve ono što bi on donosio i prijetnje da bi koristio 'bonska ovlaštenja' - neka koristi, to nema nikakvog značaja u Republici Srpskoj", rekao je Dodik.

On je rekao da se na predstojećoj sjednici Sjaveta bezbjednosti UN o stanju u BiH, ovaj put definitivno odlučuje da li ima ili nema visokog predstavnika u BiH.

Dodik je naveo da će se sa Šmitom razgovarati samo kada u SB UN pribavi potvrdu da je imenovan.

"Šmit je isključivo u funkciji Bošnjaka i sprovođenja njihove politike u BiH. Ono što je on napisao u svom izvještaju Savjetu bezbjednosti UN je puno klevetanja Srba i Republike Srpske i ponešto Hrvata", rekao je Dodik, prenijela je RTRS.

(Mondo/agencije)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Politička pobjeda

Ovo je znak onima koji se uzdaju u Zapad a na uštrb interesa svog naroda, da ovo nije 93 i da se klade na pogrešnog konja.

Darko

@Politička pobjeda Samo se ti kladi na konja

MONDO REPORTAŽE