• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šmitov izvještaj Savjetu bezbjednosti: Predlaže pojačanje mirovnih snaga

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Kristijan Šmit je upozorio u svom izvještaju Savjetu bezbjednosti UN da je BiH u opasnosti od raspada i da postoji „veoma realna” mogućnost povratka sukoba.

 Šmitov izvještaj Savjetu bezbjednosti: Predlaže pojačanje mirovnih snaga Izvor: Anadolija/Stipe Majić

Kako prenosi britanski „Gardijan”, navodeći da je imao uvid u dokument, Šmit će predložiti pojačanje međunarodnih mirovnih snaga u BiH ako, kako je naveo, „srpski separatisti” ostvare prijetnju da će se povući iz Oružanih snaga BiH i stvoriti sopstvenu vojsku.

Šmit će u svom prvom izvještaju UN upozoriti da se BiH suočava sa najvećom egzistencijalnom prijetnjom u poslijeratnom periodu, prenosi Tanjug.

Za neke od najava srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodik o povlačenju saglasnosti za institucije BiH, Šmit je ocijenio da je reč o prijetnjama koje su, kako je naveo, „jednake secesiji bez njenog proglašenja”.

Šmit je u izvještaju koji je u petak poslao u sjedište UN naveo da Dodikovi postupci ugrožavaju ne samo mir i stabilnost zemlje i regiona, veća da, ako međunarodna zajednica na njih ne odgovori, mogu dovesti do poništavanja samog Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Šmit je upozorio i na mogućnost sukoba između policijskih agencija BiH i policije Republike Srpske.

„Ako se Oružane snage BiH pocijepaju na dvije ili više armija, potrebna je ponovna procjena nivoa međunarodnog vojnog prisustva”, smatra Šmit.

Takođe je upozorio da su izgledi za dalje podjele i sukobe vrlo realni i da bi nestabilnost u BiH imala šire regionalne implikacije.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NasaRS

Opet mi protiv citavog svijeta. Ne mirise na dobro...

BanjalučanIN

Š(m)it nije visoki prestavnik

Pledoaje

Međunarodna zajednica više nema snagu ni za šta. Poziva se ovaj lik na 98, 2000, pa nisu više te godine. Dajte pokažite dio svijeta u kojem ste uspjeli progurati svoj koncept u novije vrijeme Venecuela, Krim, Sirija, Gruzija, Libija, Turski puč ništa vam nije uspjelo.

MONDO REPORTAŽE