Politika

Advokat Petronijević: Dolazim uskoro u posjetu prijateljima u RS i FBiH

Autor Dušan Volaš

Advokat iz Beograda Goran Petronijević izjavio je da nije bilo nikakvog osnova za zabranu njegovog ulaska u BiH i ocijenio da su te zabrane njemu i drugim građanima Srbije bile namijenjene unutrašnjim političkim obračunima u BiH - unutarnacionalnim i unutarpartijskim.

Izvor: Kurir

Petronijević je rekao Srni da će što prije bude mogao posjetiti prijatelje koje ima i u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, nakon što mu je ukinuta zabrana ulaska u BiH.

"Žao mi je što nisam mogao da dođem da se vidim sa prijateljima, ali uglavnom su oni dolazili ovamo (u Srbiju). Gledaću da što pre budem mogao da krenem od Banjaluke i napravim turneju kroz BiH. Naravno i kroz federalni deo jer i tamo imam dosta prijatelja", istakao je Petronijević.

On je naveo da je, prema njegovim saznanjima, postojao uži spisak sa imenima 40 ljudi, kao i duži sa oko 120 ljudi, kojima bi, da su se pojavili na graničnom prelazu, bilo uručeno rješenje o zabrani ulaska u BiH.

Petronijević je ukazao da ga je u svemu jedino brinulo to, što je neko zarad jačanja svojih pozicija spreman da djeluje bez zakonskog osnova i ustavnog ovlašćenja i učini takvu grešku, koja može da bude isključivo uperena protiv BiH kao samostalne države, "na njenu destabilizaciju i eventualno razbijanje".

"I onda se tu se potpuno menjaju teze: oni koji brane dejtonski ustav i pokušavaju da BiH resetuju na dejtonska podešavanja, proglašavaju se separatistima i rušiteljima BiH, pri čemu su oni koji ovakve stvari rade jesu realni rušitelji BiH, jer ovakve stvari izazivaju realnu destabilizaciju", istakao je Petronijević.

Ministar bezbjednosti u Savjetu inistara Nenad Nešić potvrdio je juče Srni da su univerzitetskom profesoru Milošu Koviću i advokatu Goranu Petronijeviću iz Beograda ukinute mjere zabrane ulaska u BiH.

Granična policija BiH u martu prošle godine nije dozvolila profesoru Koviću da uđe u BiH na graničnom prelazu Vardište, uz obrazloženje da "predstavlja opasnost po bezbjednost BiH". Odluka o zabrani ulaska donesena je krajem februara 2022. godine.

Ulazak u BiH na prelazu Karakaj 25. marta 2022. godine nije dozvoljen ni Petronijeviću, jer, kako je navedeno u rješenju, "predstavlja prijetnju bezbjednosti, javnom poretku, javnom redu i miru i javnom zdravlju u BiH ili međunarodnim odnosima BiH".