Reakcija

Američka ambasada najavila: Ustavni sud BiH će odlučivati bez sudija iz Republike Srpske ako ih NSRS ne imenuje

Autor Željko Svitlica

"Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) danas je izvela bezobziran napad na Dejtonski mirovni sporazum i njime uspostavljen Ustav Bosne i Hercegovine", saopšteno je iz Ambasade SAD u BiH, u reakciji na usvajanje Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog BiH u RS.

Izvor: Ambasada SAD u BiH

"Nikakva politička retorika ili dezinformacije ne mogu promijeniti osnovnu činjenicu jasno navedenu u Članu III (3) Dejtonskog ustava da RS mora u potpunosti poštovati odluke institucija Bosne i Hercegovine, što uključuje konačne i obavezujuće presude Ustavnog suda BiH. Republika Srpska ne može jednostrano poništiti ovu obavezu, niti može zakonski ignorisati presude Ustavnog suda", kažu u ovoj ambasadi.

Amerikanci dodaju da su Srbi sastavni dio multietničke BiH i imaju ključnu ulogu u kreiranju institucija u zemlji i određivanju njene budućnosti.

"To je sadržano u Dejtonskom mirovnom sporazumu. Ukoliko gospodin Dodik sprečava NSRS da imenuje dvoje sudija u Ustavni sud BiH, onda će Sud donositi odluke bez učešća dvoje sudija imenovanih od strane RS. Zbog aktivnosti gospodina Dodika, stanovnicima Republike Srpske biće uskraćen glas u jednoj državnoj instituciji predviđenoj Dejtonskim mirovnim sporazumom. To je besmisleno i neodgovorno, ali je svakako u skladu sa ostalim nastojanjima gospodina Dodika da građane Republike Srpske liši osnovnih prava koja se odnose na slobodu medija, govora i okupljanja", navode u Ambasadi SAD.

Oni, kako kažu, "ne sumnjaju da će gospodin Dodik ponoviti svoje banalne i pogrešne tvrdnje da su Ustavni sud i njegove odluke neligitimne, anti-srpske, ili protiv Republike Srpske jer u Sudu nema dvojice sudija imenovanih od strane RS".

"To je očigledno licemjerno imajući u vidu njegovo odbijanje da odobri imenovanja. U tom kontekstu, ako su nečije aktivnosti protiv Republike Srpske ili protiv Srba, onda su to aktivnosti gospodina Dodika. Rukovodstvo NSRS suodgovorno je jer je omogućilo neustavne i anti-Dejtonske napade gospodina Dodika na Ustavni sud BiH".

Zaključeno je da Sjedinjene Države snažno podržavaju teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karater Bosne i Hercegovine i da će nastaviti insistirati na odgovornosti pojedinaca koji poduzimaju aktivnosti suprotne Dejtonu.

Poslanici Narodne skupštine RS usvojili su danas Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji RS. 

(Mondo)