• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Marfi u Banjaluci: SAD ne žele da ukinu Republiku Srpsku, ali nismo presrećni zbog zakona o imovini

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

"Ni SAD ni ja nismo ovde kako bismo ukidali Republiku Srpsku," rekao je američki ambasador Majkl Marfi danas u Banjaluci, ali je rekao i da je Vašington nezadovoljan potezima vlasti u RS u kontekstu vraćanja nadležnosti.

 majkl marfi Izvor: MONDO

Marfi kaže da je tokom razgovora za zvaničnicima Vlade RS iznio zabrinutosti u vezi izjava funkcionera u RS u posljednje vrijeme, a "misleći na odluke o povlačenju iz rada državnih institucija kao i uspostavljanju paralelnih struktura u RS".

"Na primjer: nismo presrećni time što je došlo do usvajanja i potpisivanja zakona o (nepokretnoj) imovini koji se kosi sa Ustavom i sa Dejtonskim mirovnim sporazumom. Praktična posljedica ovoga je pravna neizvjesnost koja će uticati na poslovanje i investicije, direktno i indirektno", kaže Marfi.

Na pitanje novinara o potezima ambasade, odgvorio je da imaju niz sredstava "koje će ako bude potrebno koristiti, ako i kada bude potrebno".

Narodna skupštine Republike Srpske usvojila je 10. februara Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti. Zakon, koji bi trebalo da stupi na snagu ovog mjeseca, predviđa da nepokretna imovina bude upisana kao vlasništvo Republike Srpske. Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje kao visokog predstavnika jer ga nije imenovao Savjet bezbjednosti UN rekao je da će "ukoliko zakon ne bude povučen, vlast u RS snositi odgovornost i posljedice."

Sankcije ATV-u

Na pitanje o sankcijama banjalučkoj televiziji ATV Marfi je odgovorio da je ovaj medij "sankcionisan zbog njihove poslovne prakse i povezanosti sa korumpiranim poslovnih praksama".

Ambasador Marfi rekao je da smatra kako se pitanje državne imovine treba rješavati u okviru državnih institucija uključujući sve zainteresovane strane.

"Ukoliko je imovina potrebna državi za obavljanje funkcija država zadržava tu imovinu, a ako to nije slučaj imovina prelazi na etntitet, kanton i opštine", pojasnio je Marfi stav SAD.

Marfi navodi da se u dva dana susreo sa predstavnicima civilnog društva, muzeja u Banjaluci, predstavnicima vlasti gdje je još jednom podvukao osnovnu politiku SAD kada je u pitanju BiH - da SAD podržavaju teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH.

"Ono što je potrebno su efikasne i odgovorne državne institucije u kojima predstavnici svih strana sarađuju. Želimo da vidimo funkcionalne, efikasne i odgovorne entitete koji će svojim građanima omogućiti demokratsku i prospertitenu budućnost kakvu zaslužuju", rekao je on.

Dodao je da su mnoga novčana sredstava (napomenuo je da je u pitanju jedan muzej u Banjaluci) blokirana zbog nerada Savjeta ministara i da zbog toga trpe građani, a misleći na djelimični bojkot rada državnih institucija od strane političara iz RS.

Da li Rusija napušta PIK?

Na pitanje da li je Rusija u Savjetu za provođenje mira (Peace Implementation Council - PIC), ambasador SAD odgovorio je da Rusija više ne učestvuje na sastancima ambasadora i na Upravnom odboru PIC-a (tijela koje inače predlaže Savjetu bezbjednost UN visokog predstavnika) i da nije platila članarinu za OHR koji uplaćuju sve članice, a na osnovu toga pretpostavlja da je Rusija odlučila da napusti Savjet za implementaciju mira.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Banjalučanin

Djela a ne riječi. Pokažite to na djelima da poštujete RS. Naravno da ne poštujete i sve činite preko CIKa i sudova da je uništite

.

@Banjalučanin Potpomaže muslimane na sve strane ali zato imaju i svoje interese.Izazivaju i prave probleme gdje god da dođu.Takvi političari nisu dobrodošli u RS.Tako misli 99% građana .

MONDO REPORTAŽE