• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Marfi stiže u BiH: Novi američki ambasador, isti ključni ciljevi

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Prije nekoliko dana BiH je napustio američki ambasador Erik Nelson, a njegov nasljednik, iskusni diplomata Majkl Marfi, sredinom ovog mjeseca dolazi u Sarajevo.

 Majkl Marfi ambasador SAD u BiH Izvor: Ambasada SAD u BiH

Marfi je zvanično imenovan sredinom decembra 2021. godine za novog američkog ambasadora u BiH nakon što je Senat konačno potvrdio njegovu nominaciju.

Kliks piše da Marfi ima 29-godišnje iskustvo, a posljednji angažman je imao na mjestu zamjenika pomoćnika državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja. Njegov portfolio uključuje evropsku bezbjednost, kontrolu konvencionalnog naoružanja i arktičku sigurnost.

Prije nego što je bio u Srbiji, tačnije na Kosovu 2009. godine, gdje je služio kao zamjenik šefa misije u ambasadi u Prištini, bio je i u Bosni i Hercegovini. U Sarajevu je tri godine radio kao politički savjetnik u američkoj ambasadi. Trenutno ima diplomatski čin ministra savjetnika.

Povezano

Bio je službenik zadužen za Ukrajinu, Bugarsku, ali radio je i u afričkim zemljama, piše u njegovoj biografiji.

Bajden je u julu nominovao Marfija za novog ambasadora u BiH, a nakon što je prošao sva saslušanja mjesecima je čekao zeleno svjetlo u Senatu SAD-a jer je brojne potvrde novih ambasadora širom svijeta blokirao republikanski senator Ted Kruz.

Marfi je na saslušanju pred Odborom za spoljne poslove Senata SAD-a istakao šest ključnih ciljeva za Bosnu i Hercegovinu, a svi oni su već poznati dijelovi dugotrajne američke agende: pomoći BiH u stvaranju kandidatskog statusa za članstvo u EU; raditi na reformama vladavine prava, posebno u borbi protiv korupcije; raditi na rastu trgovine sa SAD; suprotstaviti se težnjama Kine i Rusije koje navodno "potkopavaju" BiH; raditi na pomirenju među stanovništvom; raditi na tome da BiH "bude bezbjedna zemlja" za Amerikance koji tu žive i rade

Marfi je je obećao implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno ispunjavanje "5+2" za zatvaranje OHR-a i osiguranje teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

Naglasio je da Sjedinjene Američke Države moraju biti više i izraženije prisutne na Balkanu, a posebno u BiH te najavio veliku podršku SAD-a na evroatlantskom putu BiH. Istakao je i da SAD mora motivisati domaće političare da rade na reformama za dobrobit građana i države.

Erik Nelson karijeru nastavlja u Njemačkoj gdje će biti pomoćnik direktora Centra za bezbjednosne studije Džordž Maršal.

(Mondo/Kliks)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE