• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Američki ambasador kaže da bojkot izbora ''ne bi bio pametan"

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Ambasador SAD u BiH Majkl Marfi izjavio je nakon propalih pregovora u Sarajevu o izbornom zakonodavstvu da odgađanje izbora "ne bi bilo pametno".

 Majkl Marfi, američki ambasador u BiH. Izvor: Predsjedništvo BiH

Ambasador SAD u BiH Majkl Marfi izjavio je nakon propalih pregovora u Sarajevu o izbornom zakonodavstvu da blokade predugo postoje u Federaciji BiH, dok je direktor za zapadni Balkan pri Evropskoj službi za spoljne poslove Angelina Ajhorst istakla da su iscrpljene sve mogućnosti stranih medijatora, te da je sada sve na domaćim zvaničnicima.

Marfi je rekao da bi građani dobili nadu za bolju budućnost na putu ka EU da su pregovori uspjeli.

"Svi lideri su nam rekli da smatraju da su postigli određen napredak, da bolje razumiju stavove", rekao je Marfi i dodao da su se međunarodni posrednici nadali da će politički lideri u BiH iskoristiti priliku "za istorijsku pobjedu za svoje građane".

Marfi je istakao da su postojale komponente dogovora koji bi postigao sve ciljeve i koji bi političkim liderima isporučio sve ono što su rekli da im je potrebno, ali da, nažalost, SDA i HDZ to nisu mogli provesti u dogovor.

Marfi je rekao i daće SAD istrajati u traženju odgovornosti "onih koji budućnost BiH drže kao taoca", a napominje da je sada vrijeme da se lider okrenu ka izborima koji treba da se održe u oktobru, te da "njihovo bojkotovanje ne bi bilo pametno".

"SAD vjeruji da se izbori moraju održati u oktobru. Ako se neka stranka odluči na bojkot izbora, reći ću im – to vam nije baš pametno. To bi bila greška", rekao je Marfi.

Ajhorstova je rekla da je razgovarano i o integritetu izbornog procesa, izmjenama Ustava BiH, ali i izbornom modelu za Predsjedništvo BiH za članove koji dolaze iz Federacije BiH i da je bilo određenih iskoraka o pitanju funkcionisanja FBiH.

Prema njenim riječima, lideri su usaglasili mehanizam kojim bi se spriječile blokade imenovanja Vlade FBiH ili imenovanja sudija Ustavnog suda BiH, ali je ostalo sporno pitanje nadležnosti federalnog Doma naroda, zbog neslaganja stavova SDA i HDZ-a.

Ajhorstova je istakla da ovo predstavlja gubitak, propuštenu priliku domaćih lidera.

Ona je navela da je neophodno voditi debate u javnosti i u institucijama o ovim pitanjima, ne u Neumu i Delegaciji EU.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE