Politika

Zbog profesora Elvisa Fejzića: Kabinet predsjednika RS prijavio BHRT Regulatornoj agenciji (VIDEO)

Autor Željko Svitlica

Kabinet predsjednika Republike Srpske prijavio je Regulatornoj agenciji za komunikacije Radio-televiziju BiH i urednika emisije "BHT1 Uživo" zbog iznesenih prijetnji predsjedniku Srpske i povreda Kodeksa o audiovizulnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija.

Izvor: Screenshot

Iz Kabineta predsjednika Srpske su podsjetili da je u srijedu, 5. jula, u emisiji BHT1 "Uživo" gost Elvis Fejzić, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, pozvao na angažovanje građana, odnosno na njihovo suprostavljanje neodgovornoj vlasti oličenu u predsjedniku Republike Srpske, koga je tom prilikom nazvao uzurpatorom zajedničke imovine.

"Navedeni je u svojoj izjavi otišao i korak dalje te tražio zaustavljanje i sankcionisanje predsjednika Republike Srpske legalnim sredstvima, a ako to nije moguće, ne treba ni birati sredstva protiv Dodika, što implicira da ga treba zaustaviti čak i nelegalnim sredstvima, što se može tumačiti i kao otvorena prijetnja i poziv na napade svim sredstvima protiv predsjednika Republike", navode iz Kabineta predsjednika Republike.

Elvis Fejzić na BHRT
Izvor: YouTube

U saopštenju napominju da je ta izjava profesora Fejzića, koja je imala podršku i odobravanje od voditeljke emisije, u suprotnosti sa Opštim programskim principima i to Osnovnim principima sadržanim u Kodeksu o audiovizielnim medijskikm uslugama i medijskim uslugama radija, kao i u suprotnosti sa principima pravičnosti i nepristrasnosti istog Kodeksa.

"Navedena izjava sadrži i elemente govora mržnje, te kao takva ima biti adekvatno sankcionisana primjenom odredbi Zakona o komunikacijama i Pregleda povreda i odgovarajućih kazni koje izriče Regulatorna agencija za komunikacije", navodi se u saopštenju Kabineta predsjednika Republike.

Imajući u vidu navedeno, Kabinet predsjednika Republike Srpske traži da Regulatorna agencija za komunikacije BiH donese odluku kojom će izreći adekvatnu sankciju prema BHRT-u, kao i odgovornim licima u tom mediju.

"Mediji u FBiH u velikoj mjeri koriste govor mržnje i otvoreno prijete predsjedniku Republike Srpske i drugim funkcionerima Republike Srpske, zbog čega će Kabinet predsjednika nastaviti da kontinuirano prijavljuje ovakve aktivnosti Regulatornoj agenciji za komunikacije", navodi se u saopštenju.