Politika

Stevandić: Sankcije su privremene, a Republika Srpska je vječna

Autor Nikolina Damjanić

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je danas da će rukovodstvo Srpske istrajati u borbi za poštovanje zakona i Ustava bez obzira na sve pritiske, tužbe i sankcije.

Izvor: Mondo/Slaven Petković

Stevandić je ocijenio da je upornost i istrajnost Republike Srpske u principijelnoj borbi za očuvanje Ustava, zakona i Dejtonskog sporazuma Srpsku i dovelo u poziciju da onaj ko neće da popusti dobije sankcije.

"Međutim, mi smatramo da su sankcije privremene, a da je Republika Srpska vječna", rekao je Stevandić za Televiziju "Pink".

Govoreći o optužnici koju je Tužilaštvo BiH podiglo protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika zbog neizvršavanja odluka Kristijana Šmita, Stevandić je ocijenio da je riječ o nelegalnom i nelegitimnom potezu, dok je pozicija Srpske pravno legitimna.

"Ovo što se radi je pokušaj da se možda upotrijebi neka fizička sila. Sve što se radilo u Republici Srpskoj je parlamentarna odluka i nije nikakav Dodikov hir. Odluku zbog koje hoće da tuže Dodika podržala je većina poslanika, među kojima su i poslanici iz opozicije. To je znak da se ide na nasilje", smatra Stevandić.

(Srna/MONDO)