Politika

Uprkos policijskoj zabrani: Opozicija se okupila ispred NSRS na "Skupštini na otvorenom"

Autor Brankica Spasenić

Predstavnici opozicionih partija u Republici Srpskoj i građani okupili su se na platou ispred zgrade Narodne skupštine RS u Banjaluci gdje su za 19 sati najavili početak “Skupštine na otvorenom”.

Izvor: MONDO/Brankica Spasenić

Skup se organizuje uprkos policijskoj zabrani. Policijska uprava Banjaluka saopštila je ranije da su donijeli rješenje o zabrani javnog skupa poslanika Igora Crnatka, Vukote Govedarice i Nebojše Vukanovića.

“S obzirom na odluku o određivanju prostora za održavanje javih skupova i Zakonom o javnom okupljanju, navedena lokacija nije predviđena za održavanje javnog okupljanja. Poslanici su poučeni sa navedenim zakonskim odredbama i da je javno okupljanje moguće održati na Trgu Кrajine i parku "Mladen Stojanović", odnosno na lokacijama koje je odredila lokalna zajednica”, saopštila je policija.

Izvor: MONDO/Brankica Spasenić

Međutim, opozicionari nisu odustali od namjere da “parlament na otvorenom” organizuju baš ispred skupštine, kako su ranije najavljivali.

Tvrde da im je policija prvo odobrila, a potom nakon nekoliko sati poslala rješenje o zabrani.

“Možemo pretpostaviti šta su motivi i odakle je došla naredba o zabrani. Bez obzira na to, okupićemo se da čujemo narodne poslanike i podsjetimo sve na koje načine su kršeni zaključci NSRS. Naravno, učinićemo sve da “Skupština na otvorenom” prođe mirno i dostojanstveno. Naš cilj nisu bune i nemiri, naš cilj su jake institucije, mirna, stabilna i prosperitetna RS", kazao je tokom dana predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Izvor: MONDO/Brankica Spasenić

Razlog okupljanja je nesprovođenje zaključaka Narodne skupštine RS, a zbog čega su tražili i posebnu sjednicu sa ovom tačkom dnevnog reda, što je takođe odbijeno.

(MONDO)