Politika

Obratiće se Ana Brnabić: Zakazana Svečana sjednica NSRS u Banjaluci, pred poslanicima Deklaracija sa Svesrpskog sabora

Autor Brankica Spasenić

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će poslanici glasati o Deklaraciji usvojenoj na Svesrpskom saboru 8. juna u Beogradu, biće održana 2. jula.

Izvor: NSRS

Odlučeno je to danas na sjednici skupštinskog Kolegijuma, a precizirano je da će u 11 sati početi svečana sjednica na kojoj će se obratiti poredsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić, a u 12 sati će početi redovna sjednica .

Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda ima 49 tačaka i usvojena je na zajedničkoj sednici vlada Srbije i RS u okviru "Svesrpskog sabora" 8. juna u Beogradu.

U deklaraciji se, između ostalog, navodi da srpski narod predstavlja jedinstvenu celinu, kao i da sabor ne podržava Rezoluciju o u Srebrenici koja je u maju bila u Ujedinjenim nacijama.

"Pomenutom Rezolucijom izvršen je pokušaj kolektivnog okrivljavanja cijelog srpskog naroda, koji je neprihvatljiv i ne može biti sproveden u djelo", navodi se.

Jedna od tačaka koja je izazvala najviše polemike u RS je da je “Sretenje 15. februar Dan državnosti Srbije i Dan državnosti Republike Srpske koji treba ujedinjeno i zajednički proslavljati”.

Svesrpski sabor očekuje da RS nastavi da obilježava 9. januar kao Dan nastanka RS i krsnu slavu.

Opozicione stranke tvrde da se deklaracijom briše 9. januar kao Dan RS, dok vlast okupljena oko SNSD-a to negira.

U tekstu se, između ostalog, navodi i da Sabor smatra "neprimjerenim" postavljanje visokog predstavnika u BiH suprotno Aneksu X Dejtonskog mirovnog sporazuma. Konstatuje da je Dejtonski sporazum "trajno i bitno narušen", te se pozivaju svi međunarodni akteri da se vrate njegovom poštovanju.

Navodi se da sabor osuđuje svako nepoštovanje i kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, nametanje zakona, preglasavanje konstitutivnih naroda, prenos nadležnosti sa entitetskog nivoa na centralni nivo.

Navodi se i da teritorija RS ne može biti otuđena mimo Ustava i zakona RS.

Konstatuje se da je RS zadovoljna visokim stepenom autonomije definisanim Dejtonskim sporazumom, kao i da može, u mjeri u kojoj ocijeni kao cjelishodno, da “aktivira sve nadležnosti koje su prema Dejtonskom sporazumu predviđene kao nadležnosti entiteta".

U dokumentu stoji i da BIH nije jedna, niti jedinstvena izborna jedinica za izbor zajedničkih organa, te da je isključivo predstavlja tročlano Predsjedništvo na bazi konsenzusa.

U deklaraciji ima riječi i o politici vojne neutralnosti, integracijama u EU, očuvanju porodičnih i tradicionalnih vrijednosti, Rezoluciji 1244…

(MONDO)