Politika

Usvojen Stevandićev nacrt zakona: "Do 9. januara da svaka kancelarija u Srpskoj ima grb Nemanjića"

Autor Brankica Spasenić

Narodna skupština RS usvojila je danas Nacrt zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne RS, prijedlog predsjednika NSRS Nenada Stevandića

Izvor: Jovanka Nikolić, Srna

Njime se predviđa vraćanje u upotrebu grba Nemanjića i himne Bože pravde.

Stevandić je najavio da će uslijediti javna rasprava, i podvukao da se vodilo računa o „filigranskoj pravnoj terminologiji“, kako zakon ne bi bio oboren na Ustavnom sudu RS.

"Ja imam kalup kako da ovo ne padne na Ustavnom sudu RS. Ako bog da, do 9. janauar će svaka kancelarija načelnika, gradonačelnika, predsjednika, premijera, sekretarijat, imati grb Nemanjića", rekao je Stevandić u završnoj riječi pred poslanicima NSRS.

Ocijenio je da su neki opozicionari tokom rasprave „dezavuisali ovu patriotsku temu“, i da mu „teško pada“ što se ova tema blati.

"Ovaj sadašnji grb i amblem RS imaju kraljevsku krunu, srpsku zastvu i krst, i ne ugoržava se i ne diskriminiše, dok se grb Nemanjića uvodi paralelno kao pravo i on ne skida aktuelni grb (amblem)", kazao je danas Stevandić.

"Zajedno sa isticanjem zastave i grba/amblema Republike Srpske i izvođenjem himne Republike Srpske mogu se isticati zastave i grbovi i izvoditi himne stranih država sa kojima RS ima potpisan Sporazum o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa, odnosno država sa kojima pojedini ili svi konstitutivni narodi ili ostali ili građani u RS imaju zajedničko istorijsko, kulturološko i tradicionalno nasljeđe".

(MONDO)