• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pred NSRS "vraćanje" grba Nemanjića i "Bože pravde": Patriotizam, politički poeni ili neustavan potez?

Autor Brankica Spasenić

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske započeli su danas raspravu o Nacrtu zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne RS, a kojim se predviđa vraćanje u upotrebu grba Nemanjića i himne Bože pravde, ali kao simbola Srbije.

 Pred NSRS vraćanje grba Nemanjića i "Bože pravde" Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Ovaj nacrt zakona je prijedlog predsjednika skupštine Srpske Nenada Stevandića (Ujedinjena Srpska).

Predloženo je da se u u postojeći zakon dodaje novi član:

"Zajedno sa isticanjem zastave i grba/amblema Republike Srpske i izvođenjem himne Republike Srpske mogu se isticati zastave i grbovi i izvoditi himne stranih država sa kojima RS ima potpisan Sporazum o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa, odnosno država sa kojima pojedini ili svi konstitutivni narodi ili ostali ili građani u RS imaju zajedničko istorijsko, kulturološko i tradicionalno nasljeđe".

Šef Kluba poslanika Za pravdu i red Nebojša Vukanović je podsjetio da je grb Nemanjića (dvoglavi orao) bio u upotrebi u Republici Srpskoj do 2008. godine kada je uklonjen sprovodeći odluku Ustavnog suda BiH.

„Ovo posljednja sjednica NSRS pred Lokalne izbore i cilj ovog zakona je da se dobiju neki jefitni politički poeni“, kazao je Vukanvić.

Šef Kluba PDP-a Igor Crnadak je naveo da je ovo pokušaj da se vlast u RS predstavi kao „vrhunski Srbi“, koji više vole grb i himnu od opozicije. Smatra da je ovaj nacrt zakona alat za ostvarivanje političkih ciljeva.

„Da sve izlijepimo zastavama i grbovima i da stalno svira himna, to ne može da pokrije bruku i sramota kada predsjednik SNSD-a dođe za skupštinsku govornicu i psuje, izgovara najgore prostačke riječi“, rekao je Crnadak.

Samostalni poslanik u NSRS Almir Hurtić je pozvao članove Predsjedništva BiH, Denisa Bećirevića i Željka Komšića, da zauzmu stav i pozvao Ustavni sud BiH i OHR da reaguju.

„Ustavni sud BiH je jasno rekao, u vezi simbola RS, da moraju predstavaljati sve građane RS kojima i sam Ustav RS priznaje jednaka prava“, rekao je Hurtić i zatražio da Ustavni sud BiH i OHR ponište ovu odluku ukoliko ona danas bude usvojena.

„Ako ovo nije dovoljno Tužilaštvu BiH i Ustavnom sudu da pokrenu proces protiv ove odluke, ne znam šta je dovoljno. Predlagač bi trebao biti oprezan i dobro se zamisliti“, rekao je Hurtić.

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 4

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

Srbuj makar slamu jeo

Zrna

Srbi su Srbi sa obe strane Drine. To da se djelimo na Srbe iz RS i Srbije je upravo ono sto nasi neprijatelji zele. Svi vodimo korijene sa istog mjesta a to znaci da smo isti narod. Nasa najveca sansa da se razvijamo kao zemlja i narod upravo lezi u pripajanju matici Srbiji. A ne da idemo na ruku zapadu dok on trlja ruke i govori nedaj Boze da se Srbi sloze.

Nepotrebno

RS ima svoje simbole. Čast Nemanjićima, Sretenju, orlu, mi imamo grb na kojem piše RS, himnu koja opjevava RS, svoj Dan RS. Neko očigledno na mala vrata gura ukidanje simbola RS pod patronatom Srbijanskih a mi nismo dio Srbije i ostaćemo bez simbola

Каспер

@Nepotrebno овај коментар је био, благо речено, непотребан...

MONDO REPORTAŽE