• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako Vidović objašnjava zakone u vezi sa IRB RS? Vukanović: Žrtvujete finansijski sektor zbog firmi pod sankcijama

Autor Brankica Spasenić

Poslanici Narodne skupštine RS raspravljaju danas o setu zakona koje je Vlada RS po hitnom postupku uputila u skupštinsku proceduru, a tiču se seta zakona koji su u vezi sa Investiciono-razvojnom bankom RS.

 zora vidović, ekonomija Izvor: MONDO

U pitanju su dopune Zakona o bankama RS, izmjene i dopune Zakona o Investiciono razvojnoj banci RS (IRB RS), te dopune Zakona o unutrašnjem platnom prometu, a kojima se omogućava IRB-u da obavlja unutrašnji platni promet i prima depozite.

IRB RS je osnovana prije 18 godina i radila je poslove kreditiranja, ulaganje u hartije od vrijednosti, izdavanje garancija i faktoring. Do sada je obim njihovog poslovanja iznosio 3,8 milijardi KM, a davali su kreditne uslove za privredu i stambene kredite po uslovima koji su povoljniji od onih u komercijalnim bankama. IRB-u se ovim zakonskim rješenjima dodaju dva nova posla– primanje depozita i obavljanje platnog prometa, a koji će biti pod kontrolom Agencije za bankarstvo RS.

Iako se, od trenutka kada je Vlada RS utvrdila zakonske dopune i izmjene, u javnosti u RS govori da je njihov cilj omogućavanje otvaranja bankarskih računa i platnog prometa pravnim i fizičkim licima iz RS koji se stavljeni na američku crnu listu, ministarka finansija RS Zora Vidović u uvodnom izlaganju u NSRS to nijednom riječju nije spomenula.

"U svim zemljama u svijetu postoje specijalne bankarske organizacije koje se bave određenim bankarskim poslovima koji su značajni za privredni i svaki drugi razvoj zemlje", rekla je Vidović.

Navela je kako se takve specijalne banke bave onim dijelovima bankarskog posla za koji nisu zainteresovane komercijalne banke i da one nisu konkuretni komercijalnim bankama.

"One vrše premošćavanje za potrebama bankarskih usluga. Predložili smo da ova banka može da prima depozite i da radi platni promen jer mislimo da će depoziti biti mnogo efikasnije korišteni, jer sada značajn broj depozita u komercijalnim bankama ne završava u Republici Srpskoj", kazala je Vidović.

Tvrdi i da je Vlada RS dobila "veliki broj pisama iz nerazvijenih i izrazito nerazvijenih opština u RS gdje su banke zatvorile svoje poslovnice".

"Mi smo obavezni da privrednicima i stanovništvu obezbijedimo da mogu obaviti platni promet i u tim opštinama i zbog toga smo predložili da IRB bude ta koja će raditi promet i u tim malim opštinama", naglasila je Vidović.

Što se tiče izmjena zakona o unutrašnjem platnom prometu, Vidović je navela da će pored banaka, to u budućnosti moći da obavljaju i društva za izdavanja elektornskog novca i MKO društva, a u vezi je sa Zakonom o elektronskom novcu RS koji je stupio na snagu u junu ove godine.

Šef Kluba poslanika Za pravdu i red Nebojša Vukanović kritikovao je predložena zakonska rješenja.

"Trebali ste ovo nazvati „zakon o Prointeru“ ili „zakon o prvoj familiji RS“. Spremni ste da žrtvujete najvažnije institucije RS zbog interesa nekoliko ljudi. Ponašate se kao guske u magli. Ovo je nedopustivo. Spremni ste da žrtvujete finansijski sektor da biste omogućili poslovanje nekoliko firmi koji su se našli pod sankcijama.... Vi stavljate na doboš IRB, pa neće Kaja žrtvovati Novu banku... Da li će se zbog ovog zakona dovesti IRB na crnu listu i sankcije", rekao je Vukanović.

Poručio je da se tri zakona mijenjaju sedam dana nakon što su uvedene američke sankcije.

"Upozoravao sam vas da ne dirate lava koji spava. Vaša politika je suicidna", dodao je Vukanović.

Poslanik Srđan Mazalica (SNSD) je izjavio da se zakoni ne donose zbog sankcionisanih firmi.

"Ovo se sigurno ne radi zbog Kaldere, Prointera itd.", rekao je Mazalica i naveo kako Republika Srpska treba da vrati suverenitet u bankarskom sektoru.

Karakteristično je i da je Mazalica danas najavio da Dražen Vrhovac, direktor IRB-a RS, a koji je ujedno i poslanik SNSD-a u skupštini Srpske - "neće uzeti učešće u današnjoj skupštinskoj raspravi".

"On svakako ima dosta toga da kaže i na liniji je", dodao je Mazalica.

Komercijalne banke u RS su, nakon poteza Ministarstva finansija RS kojim su stavili na crnu listu pravna i fizička lica, počele sa gašenjem njihovih računa.

Kancelarija za kontrolu imovine stranaca (OFAC) američkog Ministarstva finansija nedavno je uvela sankcije za više pravnih subjekata iz RS - “Prointera ITSS”, “Infinity International grupe”, “K-2 Audio Company”, (ranije ATV), “Kaldera Company”, “Sirius 2010” i televiziju “Una World”, te za vlasnika "Infinity grupe" Đorđa Đurića i generalnog direktora kompanije "Kaldera" Milenka Čičića.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE