Politika

"PROFESIONALNI ŽALIOCI" blokiraju javne nabavke u BiH

Autor Željko Svitlica

Šef Kluba poslanika SDP-a Saša Magazinović rekao je da bi izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama bio riješen problem blokade javnih nabavki.

Izvor: FENA

Magazinović, koji je jedan od predlagača, rekao je da je razlog za donošenje zakonskih izmjena činjenica da su se kao opasno žarište u procesu javnih nabavki pojavile situacije "profesionalnih žalilaca".

"Ove izmjene će ubrzati proces javnih nabavki i eliminisati `profesionalne žalioce`. Žalioci neće moći čekati posljednji dan, uzeti dokumentaciju i žaliti se. Rok teče od trenutka raspisivanja tendera", pojasnio je Magazinović.

On je naveo da "profesionalni žalioci" nemaju za cilj ispraviti eventualnu grešku u procesu javnih nabavki, nego usmjeriti procesa u svoju korist.

"Kupuju vrijeme kako bi ucijenili pravog izvođača radova, tražeći mu reket", rekao je Magazinović, prenosi Srna.

On je istakao da su predložena zakonska rješenja u potpunosti usaglašena sa standardima EU.

Poslanik SDA Midhat Čaušević rekao je tokom rasprave o predloženim izmjenma i dopunama da je izvorni tekst Zakona o javnim nabavkama ozakonio korupciju.

"Skeptični smo bili za hitni postupak i mislim da smo trebali u redovnu proceduru, pa da vidimo kako poboljšati još više. I ovo što vidimo pred nama je napredak i sigurno će olakšati put javnih nabavki", rekao je Čaušević.

(MONDO)