Politika

Višković na godišnjicu "Oluje": Nikad nećemo zaboraviti zločine počinjene nad Srbima

Autor Vesna Kerkez

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da srpski narod nikada neće dozvoliti da budu zaboravljeni zločini prema Srbima počinjeni u akciji "Oluja".

Izvor: Srna/Srđan Jeremić

On je poručio da je veoma važno da narod bude jedinstven i da se drži zajedno kako više nikada ne bi doživio nova stradanja.

Višković je istakao da je današnji dan veoma bolan i težak za sve Srbe, ma gdje živjeli širom svijeta, jer se prisjećaju tragičnih događaja iz avgusta 1995. godine proizašlih iz oružane akcije "Oluja", koja predstavlja najveće etničko čišćenju u Evropi poslije Drugog svjetskog rata.

On je rekao da je cilj etničkog čišćenja bio da se Srbi prognaju sa svojih vjekovnih područja i potpuno unište.

"Podaci govore da je sa prostora zapadnog dijela Republike Srpske Krajine, početkom avgusta 1995. godine, protjerano više od 250.000 Srba, a njihova imovina je opljačkana, uništena i spaljena. Čitave porodice su nestale - stradali su žene, djeca i civili", naglasio je premijer Srpske povodom obilježavanja Dana sjećanja na stradale i prognane Srbe u akciji "Oluja".

On je istakao da je ovim zločinom Hrvatska država jasno pokazala da i preostalim Srbima, onima koji nisu otišli, nema mjesta u njoj.

"Republika Srpska i Srbije će danas u Loznici obilježiti Dan sjećanja na sve stradale i prognane, a veoma je važno da srpski narod bude jedinstven i da se drži zajedno kako više nikada ne bi doživio nova stradanja", rekao je Višković.

On je istakao da su svi ovi zločini prošli nekažnjeno, i to najviše boli.

"Teško je prihvatiti činjenicu da pravda prema srpskim žrtvama ni do danas nije zadovoljena", rekao je Višković.

Zločinačka vojno-policijska akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije, te jedinica HVO na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Prema podacima "Veritasa", tokom "Oluje" iz domova je protjerano više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.893 poginulih i nestalih Srba iz ove akcije i poslije nje, od čega 1.236 ili 65 odsto civila, od kojih su oko tri četvrtine bili stariji od 60 godina.

(Srna)