Politika

Helez: Neću odobriti da helikopter MUP-a Srbije gasi požar na Zelengori

Autor Nikolina Damjanić

Ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez rekao je da neće odobriti upotrebu helikoptera MUP-a Srbije za gašenje požara na teritoriji BiH jer su, kako kaže, Oružane snage BiH sposobne i spremne da gase požare u BiH.

Izvor: NP Sutjeska

Helez je rekao da lokalne vlasti u Foči trebaju zvanično da zatraže angažman helikoptera Oružanih snaga BiH za potrebe gašenja požara na Zelengori.

On je naveo da su zahtjevi i insistiranje da helikopteri susjedne zemlje gase požar na teritoriji BiH "besmisleni" i da "predstavljaju presedan".

Direktor Helikopterskog servisa Srpske Boban Kusturić rekao je ranije danas da je Helikopterska jedinica MUP-a Srbije stavila na raspolaganje svoj helikopter za gašenje požara u rejonu Nacionalnog parka "Sutjeska" i da je direktor Republičke uprave Civilne zaštite Boris Trninić uputio zahtjev za odobravanje njihovog angažmana.

Trninić je upozorio da u Nacionalnom parku "Sutjeska" na lokalitetu Tjentišta gori stoljetna crnogorična šuma i da prijeti nesaglediva šteta i katastrofa u ekološkom i materijalnom smislu, jer je ugrožen biosistem ovog parka i prašume Perućica.

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac je odmah reagovao i zatražio od bošnjačkih ministara u Savjetu ministara da hitno postupe u skladu sa nadležnostima i u najkraćem roku odobre angažman helikoptera MUP-a Srbije.

(Srna/MONDO)