Politika

Pokazali izuzetnu hrabrost: Dodik odlikovao komandanta Helikopterske jedinice MUP-a Srbije (FOTO)

Autor Dušan Volaš

"Obezbijedili da šteta bude manja uz veliku humanost žrtvujući svoje živote. Pored svih peripetija koje su sastavni dio BiH, brzo ste djelovali", rekao je Dodik.

Izvor: Borislav Zdrinja/Srna

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uručio je danas Orden časti sa srebrnim zracima komandantu Helikopterske jedinice MUP-a Srbije Nenadu Nediću za lična dostignuća, priznat javni rad i rezultate koji doprinose opštem napretku i učvršćivanju prijateljskih odnosa između Srbije i Srpske.

Dodik je rekao da Srpskoj znači podrška koja je pružena i saradnja sa Helikopterskim servisom Republike Srpske.

"Htio sam nakon ovih događaja u Hercegovini da vam čestitam i zahvalim za ono šta ste uradili. Obezbijedili da šteta bude manja uz veliku humanost žrtvujući svoje živote. Pored svih peripetija koje su sastavni dio BiH, brzo ste djelovali", rekao je Dodik.

Nakon što je Nediću uručio orden za lična dostignuća, priznat javni rad i rezultate koji doprinose opštem napretku i učvršćivanju prijateljskih odnosa između Srbije i Srpske, Dodik je istakao da je potpisana Deklaracija temelj odnosa Srpske i Srbije.

Izvor: Borislav Zdrinja/Srna

"Ogleda se i u praktično smilu predane saradnje naših institucija", naglasio je Dodik na prijemu za pripadnike ove jedinice i Helikopterskog servisa Republike Srpske, koji su pokazali izuzetnu hrabrost u višednevnoj borbi sa vatrenom stihijom u Nacionalnom parku "Sutjeska" i na području Bileće.

Zbog toga je, kaže, odlučio da Nediću dodijeli orden jer predstavlja znak pažnje i zahvalnosti.

On je dodao da se pokušava i Helikopterski servis Srpske osigurati najbolja sredstva za rad jer učestvuju i u gašenju požara i medicinskim evakuacijama i tako spašavaju živote.

"Znam da ste angažovani i na drugim mjestima, ali ste ovdje dočekani sa posebnom ljubavlju", istakao je Dodik.

Nedić je istakao da mu je velika čast biti u ovom ambijenutu sa predsjednikom Republike Srpske, naglasivši da ovo nije orden za pojedinca već za sve momke, pilote i mehaničare koji pomažu Srpskoj.

"Gdje god se nalazio srpski narod, mi ćemo ga štititi i braniti. Ovo je naša država", naglasio je Nedić.

Izvor: Ana Bencun/Srna

"Srbija je jedna od najrespektabilnijih sila u gašenju plžara"

Direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić tvrdi da je požar u Nacionalnom parku "Sutjeska" mogao biti ugašen za dan i nada se da se više neće događati da u takvim situacijama iz Sarajeva ne dozvoljavaju dolazak helikoptera iz Srbije.

"Srbija je jedna od najrespektabilnijih sila u gašenju plžara. Kada bi digli sve helikoptere u toku jednog minuta mogu izbaciti 65 tona vode. Mi sa budžetom od tri miliona izbacila smo više vode za sedam dana nego Oružane snage BiH od 2005. sa budžetom od 300 miliona. Mi imamo snagu da se zaštitimo", istakao je Kusturić.

Kusturić je naveo da je tada snimio situaciju na požarištu i da skromnim kapacitetima nisu mogli ugasiti požar, te da su dogovorili da posade budu spremne.

"I sada tvrdim da smo taj požar mogli ugasiti za jedan dan. Nažalost imali smo situaciju da su pojedinci iz Sarajeva spriječili i uradili skandalozan čin, nisu dozvolili da dođe helikopter", rekao je Kusturić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, za sedam dana požara izbacili su više od hiljadu i 250 tona vode.

"Nadam se da se ovakve stvari više neće dešavati. Danas polijećemo za Hercegovinu gdje će biti stacionirani naši helikopteri i biće u pripravnosti ako bude trebalo gasiti požar", rekao je Kusturić.

Dodjela je upriličena u Palati Republike na prijemu za pripadnike ove jedinice i Helikopterskog servisa Republike Srpske, koji su pokazali humanost, odlučnost i izuzetnu hrabrost u višednevnoj borbi sa vatrenom stihijom u Nacionalnom parku "Sutjeska" i na području Bileće, štiteći stanovništvo i materijalna dobra Republike Srpske.

Prijemu su prisustvovali srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović, premijer Republike Srpske Radovan Višković i direktor Policije Republike Srpske Siniša Kostrešević. Svečanost je počela intoniranjem himni Republike Srpske i Srbije.

Srna