VIDEO

Stanivuković optužio bivše direktore groblja: "Kupovali grobna mjesta porodici, pa prodavali za višestruko veći iznos"

Autor Dragana Božić

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković iznio je niz teških optužbi na račun bivšeg rukovodstva Gradskog groblja.

Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Stanivuković je na današnjoj pres konferenciji, koja je na kratko bila prekinuta zbog dolaska bivših direktora Gradskog groblja Ratka Jokića i Željka Grbića, rekao da je ovom preduzeću pričinjena znatna materijalna šteta zbog prevara i malverzacija koje je počinilo bivše rukovodstvo.

"Sipali su gorivo u privatne automobile i fakturisali na račun Gradskog groblja, samo u jednom mjesecu zabilježeno je sipanje goriva 90 puta. Zatim, uvidom u dokumentaciju preduzeća na stanju je trebao biti kamen koji se koristi pri izradi grobnih mjesta, ali ga nema. Nedostaje kamen u vrijednosti od 230.000 maraka", rekao je Stanivuković pokazavši fotografije sa nadzornih kamera jedne benzinske pumpe.

"Evo, sve se vidi, 4. marta 2024. godine u samo 39 minuta Grbić je dovezao svoja dva privatna automobila u koja je natočio gorivo, a sve fakture su na Novo groblje", rekao je Stanivuković, te je dodao da je da je Grbić prošle godine u februaru mjesecu za sedam službenih vozila 14 puta točio gorivo.

Dodao je da najmorbidnije od svega je to što je, prema njegovim navodima, Grbić članovima svoje porodice kupovao parcele na groblju, a zatim ih preprodavao za 5.000 maraka više, a čime su ovo preduzeće oštetili za najmanje 500.000 KM.

"Evo imamo sve dokaze, čak je kćerci kupio grobno mjesto za Novu godinu za 994 marke, da bi ga zatim prodao za 6.000 maraka. Pronašli smo i dokumentaciju da je jedno preduzeće vlasnik 40 grobnih mjesta koje prodaju ožalošćenim porodicama po ko zna kojoj cijeni", rekao je gradonačelnik Banjaluke i dodao da ne može vjerovati da moguće da neko zarađuje na mrtvima.

Istakao je i da je dobit ovog preduzeća prošle godine bila svega 4.000 maraka, te da je zbog svega navaedenog groblje već dugo skoro pred bankrotom.

Na pitanje zašto im je trebalo toliko vremena da utvrde sve navedene nepravilnosti i kako ranije nisu zbnali šta se dešava u ovom preduzeću Stanivuković je odgovorio da je sve počelo prije šest mjeseci kada je na čelo Gradskog groblja došao Aleksandar Milaković koji je primijetio haotično stanje u ovom preduzeću.

"Milaković je došao kod mene i rekao mi da želi da se formira komisija koja će utvrditi sve što se nelegalno radilo. Čekali smo snimke nadzornih kamera kako bi sve mogli dokazati. Iza izvještaja te komisije stoji potpisano sedam ljudi i ja nemam razlog da im ne vjerujem", rekao je Stanivuković i pozvao policiju da odmah reaguje i dođe da izuzme dokumentaciju.

Najavio je i odlazak u Tužilaštvo.

"Sutra ćemo otići u Tužilaštvo sa svom dokumentacijom jer je ovo krivično djelo kakvo se ne pamti", poručio je gradonačelnik Banjaluke.

(Mondo)