Politika

Ustavni sud BiH: SDS-u se ne smije ugroziti pravo na učestvovanje na izborima

Autor Dušan Volaš

Ustavni sud BiH odlučivao je o apelaciji Srpske demokratske stranke i saopštio da je prekršeno pravo te stranke na slobodu udruživanja.

Izvor: Vedran Ševučuk/Mondo.ba

U saopštenju se podsjeća da je SDS-u u ovom slučaju odbijena prijava za učestvovanje na lokalnim izborima 2024. godine zbog nemogućnosti dostavljanja sopstvenog bankovnog računa.

Ustavni sud je zaključio da u ovom slučaju postoje objektivni razlozi za nemogućnost otvaranja računa, a to su "ekonomske sankcije koje su apelantu prije 20 godina nametnute odlukom Kancelarije za kontrolu strane imovine Američkog ministarstva trezora – OFAC".

U odluci se, između ostalog, navodi da su izrečene sankcije ekonomske, a ne političke prirode i da nisu imale za posljedicu zabranu učešća na izborima odnosno političko djelovanje apelanta.

Istaknuto je da se ovom odlukom Ustavnog suda odlučuje samo da li je apelant, s obzirom na specifične okolnosti konkretnog slučaja i njenu ulogu na samoj političkoj sceni u BiH, trebalo omogućiti učestvovanje na izborima.

U saopštenju se dodaje da se SDS-u, striktno formalističkim tumačenjem i primjenom zakona od CIK-a, odnosno Suda BiH, ne smije ugroziti pravo na učestvovanje na izborima jer bi time bilo ugroženo njeno političko djelovanje samo zato što, iz objektivnih razloga, ne može da dostavi broj sopstvenog računa, ali je dostavila broj drugog računa otvoren po osnovu komisionog ugovora samo za potrebe finansiranja narednih izbora.