Politika

Banjalučki političari se utrkuju u obećanjima: Izbori prolaze, a mjesta u vrtićima nema

Autor Dragana Božić

Tekstove o tome da na red u banjalučkim javnim vrtićima čeka više od dvije hiljade djece možete pronaći i u 2010. godini, što znači da problem nedostatka mjesta postoji skoro 15 godina.

Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Iako razne organizacije koje se bave pravima djece redovno ukazuju na značaj dostupnosti predškolskog obrazovanja, nadležni u Banjaluci ostaju nijemi.

Prema posljednjim podacima Unicef-a u Bosni i Hercegovini samo 44 odsto djece uzrasta od 3 do 6 godina pohađa vrtić, što je jedna od najnižih stopa u Evropi – prosjek u zemljama EU je 92 odsto. Razlozi zbog kojih djeca ne idu u vrtiće su, prema njihovoj anketi, liste čekanja i novac koji moraju odvojiti za vrtić.

Na te liste čekanja, na kojima se unazad 15 godina broj djece konstantno povećava, Banjalučani su već navikli. Na ovogodišnjem konkursu Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje stiglo je skoro 2.700 prijava, a primljeno svega 400 mališana.

U najvećem gradu Srpske otvoren je veliki broj privatnih vrtića, međutim cijene u njima su i dvostruko više od onih u javnim, pa se u posljednje vrijeme vodi „bitka“ sa gradskim vlastima, zbog čega je problem sa manjkom mjesta u javnim vrtićima ponovo isplivao na površinu.

To su iskoristile skoro sve političke partije uoči Lokalnih izbora koji će se održati 6. oktobra, pa je primijetno da su vrtići svima u fokusu.

Na ovogodišnjem konkursu Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje stiglo je skoro 2.700 prijava, a primljeno svega 400 mališana

Predsjednik Gradskog odbora Socijalističke partije Srpske Saša Gligorić u predizbornoj kampanji prezentovao je javnosti projekat novog vrtića koji će, kako tvrdi, biti izgrađen nakon lokalnih izbora.

"Identifikovali smo slobodno gradsko građevinsko zemljište u Grčkoj ulici na kojem ćemo izgraditi vrtić. Projekat za ovu predškolsku ustanovu je spreman. SPS je na teritoriji grada Banjaluka pronašla još četiri lokacije gradskog građevinskog zemljišta gdje će u naredne četiri godine planski izgraditi četiri vrtića ukupnog kapaciteta 2.500 mjesta za djecu. Liste čekanja će otići u istoriju", obećao je Gligorić.

Kandidat za gradonačelnika Banjaluke, Jelena Trivić ima drugačiju viziju rješavanja problema vrtića u Banjaluci.

“Mnogi su gradili kampanje na temi izgradnje novih vrtića, ali od toga nije bilo ništa! Problem je ostao, ali imamo znanje i odlučnost da ga riješimo te da od 01. januara 2025. godine izjednačimo cijene javnih i privatnih vrtića. To je moguće, ali moraju se postaviti prioriteti, a ovo jeste jedan od najvećih prioriteta u našem gradu”, napisala je Trivićeva na društvenim mreža.

Aktuelni gradonačelnik Banjaluke i kandidat PDP-a na predstojećim izborima Draško Stanivuković najavio je, nakon uvođenja subvencija, izjednačavanje cijena javnih i privatnih vrtića što bi se, ukoliko on (p)ostane gradonačelnik trebalo desiti naredne godine. Najavio je Stanivuković i izgradnju novih javnih predškolskih ustanova i to u više naselja.

Nove vrtiće u predizbornoj kampanji najavio je i kandidat SNSD-a za gradonačelnika Banjaluke Nikola Šobot koji je rekao da je plan ove stranke da izgradi tri nova vrtića, kao i da izjednači subvencije za javne i privatne vrtiće.

Šobot je naveo da su sredstva za nove vrtiće obezbijeđena, te da bi na taj način grad dobio 2.000 novih mjesta za smještaj mališana.

"Vrtići će biti građeni u naseljima Starčevica, Lazarevo i Koćićev Vijenac. Moramo svoj djeci omogućiti boravak u vrtićima, jer je socijalizacija najvažnija za predškolski uzrast", rekao je Šobot koji je istakao da u protekle četiri godine nije izgrađen nijedan vrtić.

Činjenica na koju se trebamo podsjetiti je da ovaj problem datira još iz vremena kada su Grad vodili kadrovi SNSD-a Dragoljub Davidović, Slobodan Gavranović, a zatim i Igor Radojičić, kojeg je 2020. godine zamijenio kadar PDP-a Draško Stanivuković, a 2.000 djece i dalje čeka na svoje mjesto u vrtiću.

(Mondo)