Politika

Nova oprema zakazala na tri izborna mjesta u BiH

Autor Dragana Božić

Na dva biračka mjesta u Tuzli jutros su zakazali skeneri za glasačke listiće koji su prvi put probno uvedeni za ove lokalne izbore.

Arhivska fotografija
Izvor: Koalicija "Pod lupom"

Koalicija Pod lupom saopštila je danas da na jednom glasačkom mjestu u Doboju ne radi elektronska identifikacija birača, a na dva biračka mjesta u Tuzli ne rade skeneri glasačkih listića. Glasanje je nastavljeno bez opreme.

Centralna izborna komisija dobila je 174 optička skenera za ove izbore u sklopu implementacije pilot projekta podržanog od USAID-a BiH, a kupna vrijednost preuzete opreme je oko pola miliona dolara.

Pilot projekat sprovodi se na 165 biračkih mjesta u 10 osnovnih izbornih jedinica, a lokalne zajednice koje su izabrane za primjenu novih tehnologija u izbornom procesu su: Stari Grad Sarajevo, Tešanj, Doboj, Bijeljina, Trebinje, Gradiška, Goražde, Ljubuški, Sanski Most i Zvornik.

Realizacija ovih projeka podržana je od strane Delegacije Evropske unije, koja je osigurala potrebnu opremu i softverska rješenja.

Tehničke izmjene Izbornog zakona BiH, koje se odnose na uvođenje skenera i novih tehnologija nametnuo je Kristijan Šmit, koga Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika u BiH.

(Mondo)