Politika

SNSD nije blokirao sjednicu: Nenad Vuković zvanično postao delegat u Klubu srpskog naroda u Domu naroda

Autor Željko Svitlica

Nenad Vuković položio je danas zakletvu za delegata u Klubu srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH umjesto Snježane Novaković Bursać.

Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Polaganje zakletve je organizovano nakon što je završena hitna sjednica, odnosno nakon što je iscrpljen dnevni red od 20 tačaka.

Po okončanju sjednice, salu su napustili delegati Kluba srpskog naroda iz SNSD-a.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH je 15. jula donijela odluku o izmjeni odluke o potvrđivanju rezultata posrednih izbora i dodjeli mandata za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Republike Srpske.

Ovom odlukom izmjenjena je odluka Komisije od 16. januara 2023. godine, izmijenjen je član jedan, tačka pet odluke, odnosno "Snježana Novaković Bursać" se mijenja i glasi "Nenad Vuković", navodi se u saopštenju.

Nevažeći listić koji je bio sporan prilikom izbora delegata za Dom naroda
Izvor: MONDO

Prethodno je 7. jula na žrijebu iz bubnja izvučen Vuković sa kandidatske listu PDP-a i time je mandat petog kandidata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Republike Srpske pripada Nenadu Vukoviću nakon skoro dvije godine od izbora delegata u Dom naroda-

Problem je bio u spornom listiću prilikom izbora delegata u NSRS, koji je dvije godine poništavan i potvrđivan na relaciji CIK - Sud BiH - Ustavni sud BiH.

Rukovodstvo SNSD-a je tada najavljivalo da Vuković neće položiti zakletvu za delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

SNSD je imao mogućnost da se ne pojavi na sjednicama Doma naroda na kojima je trebalo da se završi procedura s preuzimanjem petog mandata u Klubu Srba ovog tijela i na taj način spriječi taj scenario jer ne bi bilo kvoruma za sjednicu.

(MONDO/SRNA)