• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CIK izmijenila odluku: Vuković dobio mandat umjesto Snježane Novaković Bursać

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Centralna izborna komisija (CIK) BiH saopštila je da je na današnjoj sjednici donijela odluku o izmjeni odluke o potvrđivanju rezultata posrednih izbora i dodjeli mandata za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Republike Srpske.

 viber_image_2022-10-02_21-02-28-628.jpg Izvor: MONDO/Nikolina Damjanić

Ovom odlukom izmjenjena je odluka Komisije od 16. januara 2023. godine, izmijenjen je član jedan, tačka pet odluke, odnosno "Snježana Novaković Bursać" se mijenja i glasi "Nenad Vuković", navodi se u saopštenju.

Iz CIK-a su istakli da "ova odluka stupa na snagu danom objave u `Službenom glasniku BiH`, a objaviće se i u `Službenom glasniku Republike Srpske`, `Službenim novinama FBiH`, `Službenom glasniku Brčko distrikta BiH` i na internet-stranici CIK-a www.izbori.ba".

Centralna izborna komisija BiH (CIK) izvukla je 7. jula na žrijebu iz bubnja kandidatsku listu PDP i time je mandat petog kandidata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Republike Srpske pripada Nenadu Vukoviću nakon skoro dvije godine od izbora delegata u Dom naroda-

Problem je bio u spornom listiću prilikom izbora delegata u NSRS, koji je dvije godine poništavan i potvrđivan na relaciji CIK - Sud BiH - Ustavni sud BiH.

Predsjednik Republike Srpske i SNSD, Milorad Dodik, komentarišući ranije novu odluku CIK-a rekao je da Nenad Vuković, "što se tiče SNSD, neće položiti zakletvu za delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i da on može da glumi šta hoće".

Aleksandra Pandurević, članica Predsjedništva SDS-a, pojasnila je kasnije za "Nezavisne novine" da SNSD, prema propisima iz dejtonskog Ustava, ima mogućnost da se jednostavno ne pojavi na sjednicama Doma naroda na kojima bi trebalo da se završi procedura s preuzimanjem petog mandata u Klubu Srba ovog tijela i na taj način spriječi taj scenario.

"SNSD ima mogućnost da blokira redovne sjednice, njihova tri delegata ne dođu na sjednicu i nema kvoruma. Ono što im bude potrebno, usvajaće na hitnim sjednicama Doma", rekla je.

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE