• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Žrijeb u CIK-u odlučio: PDP-u mjesto delegata u Domu naroda

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Centralna izborna komisija BiH (CIK) izvukla je danas iz bubnja kandidatsku listu PDP, pa time mandat petog kandidata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Republike Srpske pripada Nenadu Vukoviću.

 Žrijeb u CIK BiH Izvor: Iks

U bubnju je bila i lista Ranke Perić Romić na kojoj je Snježana Novaković Bursać iz SNSD-a, koja je u Narodnoj skupštini Republike Srpske nakon opštih izbora 2022. godine izabrana u Dom naroda.

Nakon žrijebanja je rečeno da konačnu odluku donosi CIK.

Odluku o žrijebanju, CIK je donio nakon što je Sud BiH odbio ranije žalbu SNSD-a na odluku CIK-a koji je krajem maja ponovo priznao listić PDP-a za Dom naroda.

Na osnovu Odluke o utvrđivanju rezultata posrednih izbora u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH iz RS od 30.05.2024. godine, utvrđeno je da dvije kandidatske liste: kandidatska lista PDP – Partija demokratskog progresa i kandidatska lista predlagača Ranke Perić Romić, imaju identičan broj glasova – 12. Zbog doga je uslijedio žrijeb.

SNSD ima tri delegata u Klubu srpskog naroda, SDS jednog, a danas se odlučivalo između Snježane Novaković-Bursać (SNSD) i Nenada Vukovića (PDP). SNSD je sa četiri delegata imao kontrolu nad Klubom i moć da blokira odluke koje im ne odgovaraju.

Tako će sada delegati iz reda srpskog naroda u Domu naroda PSBiH, ako odluka CIK BiH bude sprovedena biti: SNSD – Sredoje Nović, Radovan Kovačević, Nikola Špirić, SDS- Želimir Nešković i PDP – Nenad Vuković.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ranije je rekao da Ustav i zakoni jasno propisuju da delegate u Dom naroda bira Narodna skupština, a ne CIK i kuglice, te da ako nešto nije bilo u redu, izbore treba ponoviti u Skupštini, a ne preko Suda i CIK-a modelirati izbornu volju naroda.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Samo

Ovi Ameri baš podcjenjuju intelekt naroda

Zole

Šta se drugo moglo očekivati

MONDO REPORTAŽE