Politika

Konaković: Deblokirati Ceftu i prihvatiti dokumenta akcioni plan "Zajedničkog regionalnog tržišta "

Autor Željko Svitlica

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković izjavio je da bi Ceftu trebalo deblokirati jer je potrebna svima i interes je regiona.

Izvor: Bernard Milošević/SRNA

Konaković je podsjetio da je Savjet ministara na vanrednoj telefonskoj sjednici donio odgovarajući zaključak radi pripreme učešća predsjedavajuće Savjeta ministara Borjane Krišto na samitu Berlinskog procesa, te prihvatanja dokumenata Akcioni plan Zajedničkog regionalnog tržišta zapadnog Balkana 2025–2028. /CRM2/ i Izjave zemalja zapadnog Balkana o Zajedničkom regionalnom tržištu.

Konaković je rekao da je Berlinski proces u fazi realizacije, a da je BiH do sada ratifikovala dva od pet sporazuma koji treba da se implementiraju.

"Siguran sam da će investitori biti u puno većem broju pristuni, ako se integrišemo u to veliko evropsko tržište", rekao je Konaković.

On je istakao da Evropa želi da vidi da se u BiH može oko nečega dogovoriti, te dodao da se mora pokazati da je u BiH ekonomija u prvom planu, kao i da Berlinski proces to donosi.

Konaković je napomenuo da se u ekonomskim poljima zapelo s obzirom na to da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ukazuje da BiH nije priznala Kosovo i samim tim ne može uvesti bezvizni režim.

Konaković je pozvao da se u dijelu koji se tiče slobode kretanja otkoči, ocijenivši da cjelokupan proces donosi dosta dobrog regionalnom tržištu.

(MONDO/Srna)