Politika

Cvijanović: Berlinski proces se "vuče" 20 godina bez značajnijeg pomaka

Autor Željko Svitlica

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je danas u Banjaluci da u okviru Berlinskog procesa nije zabilježen značaniji pomak nakon dobijanja kandidatskog statusa i početka pregovora BiH za članstvo u EU.

Izvor: Srna

"Činjenica jeste da imamo `Berlinski proces` koji se više od 20 godina `vuče` kada je riječ o zapadnom Balkanu, te da nije zabilježen pomak osim dobijanja kandidatskog statusa i početka pregovora. U ovom smislu stvari zavise i od EU, odnosno koliko će uspjeti da pokaže opredjeljenost, spremnost i želju da zemlje zapadnog Balkana budu integrisane u Uniju", rekla je Cvijanovićeva novinarima.

Ona je istakla da će dosta toga zavisiti od političkih opredjeljenja i događaja, kao i ekonomskih dešavanja u okviru EU.

"Ne treba da se lažemo i da kažemo da sve zavisi od nas. U okviru `Berlinskog procesa` postoje stvari koje smo već imali, a to znači obnavljanje određenih sporazuma, protokola i slično", rekla je Cvijanovićeva.

One je navela da u regionu nema dovoljno političkog razumijevanja, iako postoje ekonomske veze i infrastrukturna povezanost, ali sve to nije dovoljno da bi smo se reklo da je uspostavljen balans.

Međutim, kaže ona, postoje određeni pomaci u smislu da su zemlje zapadnog Balkana u procesu ratifikacije radnih sporazuma, priznavanja radnih kvalifikacija i diploma što bi trebalo da bude boljitak za buduće vrijeme, ali nedovoljno brzo da bi se moglo reći da ima velikih uspjeha.

Cvijanovićeva je navela da se na evropskom putu očekuju naredni koraci, nakon dobijanja kandidatskog statusa.

"Generalno, dato je zeleno svjetlo za početak pregovora, ali nisam veliki optimista da će se sve dešavati nekom velikom brzinom", rekla je Cvijanovićeva.

Kao najveću prepreku navela je unutrašnje probleme u BiH i činjenicu da postoji struktura u okviru institucionalne šeme koja se bori protiv Ustava BiH.

"Iz Republike Srpske insistiramo da je sve moguće ukoliko se poštuje Ustav i kada su svi uključeni u procese. To će biti naš stav i dalje i tu nema nikakvih uzurpacija, a razumijemo i činjenicu da stvari moraju biti koordinisane“, rekla je Cvijanovićeva.

U Berlinu će danas biti održan Samit Berlinskog procesa na kojem će učestvovati i predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto i premijer Srbije Miloš Vučević.

Teme 10. samita su jačanje regionalne ekonomske saradnje i ubrzanje procesa evropskih integracija Balkana.

(SRNA/Mondo)