• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Decenija "Berlinskog procesa": Šolc najavio novi akcioni plan za regionalno tržište Zapadnog Balkana

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Njemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da je Evropska unija kompletna jedino sa Zapadnim Balkanom kao svojim dijelom, kao i da bi zemlje tog regiona trebalo da preduzmu dalje korake ka zajedničkoj budućnosti.

 Decenija "Berlinskog procesa": Šolc najavio novi akcioni plan za regionalno tržište Zapadnog Balkana Izvor: EPA/CHRISTOPH REICHWEIN / POOL/DPA POOL

On je na otvaranju samita Berlinski proces koji se održava u Berlinu rekao da "svi znamo koliko je region zapadnog Balkana još uvijek oblikovan sukobima iz prošlosti", kao i da je vrijeme da se oni prevaziđu i da se okrenemo prema budućnosti.

"Zato želim da poručim našim prijateljima iz Beograda i Prištine, nemojte dopustiti da vas prošlost vrati unazad sa puta prema mirnoj i prosperitetnoj budućnosti. Idalje sam uvjeren da ta budućnost leži u EU, a da tamo vodi samo jedan put - potpuno sprovođenje sporazuma koje ste već postigli. Opredjeljeni smo za rješavanje bilateralnih pitanja u duhu saradnje i miroljubivim sredstvima. To je ono za šta se Berlinski proces zalaže", rekao je Šolc.

Istovremeno, on je pohvalio deblokadu Cefta sporazuma o slobodnoj trgovini, jer to, rekao je, omogućava aktiviranje nekoliko drugih sporazuma, poput sporazuma o radnim dozvolama i rutama e-trgovine.

"Deblokada Cefta sporazuma nije jedina odluka koju donosimo danas. Potpisaćemo i dva dokumenta koji će ljudima olakšati svakodnevni život, prvi, novi akcijski plan za zajedničko regionalno tržište, temeljni dokument za dalje produbljivanje privredne integracije. Obuhvatajući i socijalne i radne aspekte saradnje i mobilnosti, ovo će učiniti prekogranični rad manje komplikovanim i značajno će vas približiti standardu EU", rekao je Šolc.

On je istakao da ministri spoljnih poslova, privrede, poljoprivrede i zaštite životne sredine zemalja članica EU zajedno sa kolegama zemalja Zapadnog Balkana i predstavnicima civilnog društva, naučnicima, članovima parlamenta rade na pitanjima koja su važna za građane u svim našim zemljama, od kontrole granica i upravljanja migracijama do zelene transformacije, ekonomske saradnje i rodne ravnopravnosti, kako bi se ubrzala integracija u EU svih zemalja Zapadnog Balkana.

"Zajedno radimo na pronalaženju kompromisa za dobrobit svih. Hvala vam na vašem doprinosu ovome. Berlinski proces je uspješna priča. Dodajmo nova poglavlja ovoj priči dok evropska budućnost za vaše građane i vaše zemlje ne postane stvarnost", zaključio je on.

U Berlinu se danas održaava Samit Berlinskog procesa, na kojem će učestvovati predstavnici zemalja zapadnog Balkana i EU. Najavljeno je učešće premijera Srbije Miloša Vučevića i predsjedavajuće Savjeta ministara Borjane Krišto.

Berlinski proces pokrenut je 2014. kao platforma za jaču saradnju između šest zemalja Zapadnog Balkana i EU.

(Tanjug/Mondo)

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Aco

Kosovo je Srbija i nikad ga se necemo odreci!

RS

Srbi se nikad nece odreci Kosova ni zbog cega a ponajmanje zbog propale EU.

MONDO REPORTAŽE