Politika

U Berlinu potpisani dokumenti o regionalnom tržištu i visokom obrazovanju

Autor Željko Svitlica

Učesnici Samita Berlinskog procesa potpisali su Deklaraciju podrške Akcionom planu o zajedničkom regionalnom tržištu, kao i Sporazum o pristupu visokom obrazovanju, javlja izvještač RTS-a.

Izvor: Shutterstock

Dokumenta su, u prisustvu njemačkog kancelara Olafa Šolca i predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, potpisali premijer Miloš Vučević, premijer Crne Gore Milojko Spajić, premijer Albanije Edi Rama, predsjedavjuća Savejta ministara BiH Borjana Krišto, predsjednik vlade Sjeverne Makedonije Hristijan Mickoski i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

Berlinski proces je pokrenut 2014. godine na inicijativu tadašnje njemačke kancelarke Angele Merkel i od tada se Samit održavao u raznim gradovima, u Londonu, Parizu, Beču, Poznanju i drugim gradovima.

Na Samitu, koji se održava najmanje jednom godišnje, sastaju se lideri Zapadnog Balkana i njihovi partneri, uz prisustvo predstavnika institucija EU, međunarodnih finansijskih institucija i civilnog društva.

Berlinski proces je uspostavljen kao format za regionalnu saradnju na Zapadnom Balkanu, kao i za podršku procesu pristupanja EU.

Neki od ključnih prioriteta Samita su ekonomska saradnja kroz produbljivanje zajedničkog regionalnog tržišta, energetska sigurnost i tranzicija, zeleni program za usklađivanje regiona sa ciljevima EU, povećanje povezanosti kroz infrastrukturne projekte i drugo.

Tokom godina, Berlinski proces je evoluirao i sada uključuje sastanke ministara i brojne prateće događaje kao što su Digitalni samit, Biznis forum, Forum mladih, Forum civilnog društva i Forum o rodnoj ravnopravnosti.

(RTS/Mondo)