Politika

Zatler: Unija će uvijek pomagati BiH

Autor SRNA

Šef Delegacije EU u BiH Johan Zatler poručio je da će u novonastaloj situaciji izazvanoj pandemijom virusa korona EU pomagati BiH, kao što je svoju pomoć pružila i tokom poplava 2014. godine.

Izvor: AP Photo/Virginia Mayo/Tanjug

"Uvijek smo bili najveći donatori kada su bila najteža vremena, a tako će biti i sada. U pripremi su razni oblici pomoći. Imao sam sastanak sa predsjedavajućim Savjeta ministara Zoranom Tegeltijom i razgovarali smo o najurgentnijim potrebama, uključujući i medicinsku opremu", rekao je Zatler za "Dnevni avaz".

Prema njegovim riječima, neminovno je da će doći i do zastoja u ekonomskim tokovima u BiH, a pomoć će biti najpotrebnija u sektorima turizma, transporta, uslužnih djelatnosti.

"EU je ranije uspostavila projekat `EU for biznis`, koji predviđa davanje bespovratnih sredstava. Sada ćemo proširiti ta sredstva“, naveo je Zatler.

On je apelovao na građane BiH da ostanu mirni i disciplinovani i da se obavezno pridržavaju uputstava nadležnih organa i institucija.

Prema njegovim riječima, ne postoji zabrana izvoza medicinske opreme iz EU u BiH.

"Jedini uslov je da nacionalne vlasti država članica EU prethodno odobre taj izvoz", rekao je šef Delegacije EU u BiH.

Zatler je podsjetio da je prije dva mjeseca Evropa obezbijedila dostavljanje oko 53 tone medicinske opreme za Kinu, a sada, kada je Kina prevazišla najteži period, ona pomaže Evropi.

"To je ključna poruka, poruka solidarnosti. Ovo nije vrijeme za polemiku, niti jeftine političke poene, već za solidarnost, i EU je uz vas", zaključio je on.