Sastanak sa ambasadorima

Ljuti zbog presude: Turkovićeva i Džaferoviću zovu ambasadore na sastanak

Autor mondo.ba

Bošnjački član Predsjedništva BiH i predsjedavajući tog tijela, Šefik Džaferović, pozvao na hitan sastanak ambasadora BiH u Srbiji, Aleksandra Đorđevića. Ministrica Turković zvala ambasadora BiH u Beogradu na konsultacije.

Izvor: MONDO/Samir Cacan

Šefik Džaferović je danas na hitan sastanak pozvao ambasadora Republike Srbije u BiH Aleksandra Đorđevića kako bi - kako se navodi u saopštenju -  izrazio protest zbog presude kojom je bivši pripadnik državljanin BiH Husein Mujanović osuđen pred sudom u Beogradu zbog ratnih zločina.

Iz Džaferovićevog kabineta navode da će on protestovati "zbog prakse sudskog progona državljana BiH koje provode srbijanske vlasti."

Viši sud u Beogradu u ponedjeljak je osudio Huseina Mujanovića, koji je optužen da je kao ratni komandant zatvora i pripadnik tzv. Armije RBiH, zlostavljao Srbe u Hrasnici kod Sarajeva 1992. godine.

Mujanović je uhapšen u julu 2018. na graničnom prelazu između Bosne i Hercegovine i Srbije. 

Danas je i ministrica spoljnih poslova u Savjetu ministara Bosne i Hercegovine, Bisera Turković, iz istog razloga pozvala na hitne konsultacije u sjedište Ministarstva spoljnih poslova ambasadoriku BiH u Republici Srbiji Aidu Smajić.