Region

Srbija uzvratila Crnoj Gori: Tarzan Milošević ima 72 sata da napusti Srbiju

Autor Vesna Kerkez

Uslijedile su recipročne mjere sa srpske strane

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je večeras da je, povodom proglašenja ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića nepoželjnim, postupilo na recipročan način.

Prema diplomatskoj noti koju je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo crnogorskom Ministarstvu spoljnih poslova, ambasador Crne Gore u Beogradu Tarzan Milošević proglašen je takođe personom non grata.

U noti se navodi da se, na osnovi člana 9. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, ambasador Milošević proglašava za personu non grata.

"Ambasador Milošević je dužan da u naredna 72 sata napusti teritoriju Republike Srbije", navodi se u noti.

Dodaje se da je MSP Srbije iskoristilo priliku da Ministarstvu spoljnih poslova Crne Gore ponovi izraze svog posebnog poštovanja.

"Nije ni malo prijatno kada čujete da neko napada vašu državu, zvaničnike i dobar dio građana, a naročito nije ni malo prijatno kad to dolazi od nekog koga smatrate bliskim. Te parole, ružne poruke i postupci došle su kao produkt neiformisanosti, nedobronamernosti pojedinih ljudi i subjekata i neshvaćenih poruka koje su kao vrtlog usisale svu dotadašnju dobronamernost u odnosima dveju država. Ali, uvek sam znao, kao i naša država, da prepoznam ko, u čije ima i za čiji račun to govori. Svako ima pravo na mišljenje i izražavanje protesta, ali to ipak mora da bude u granicama pristojnosti, budući da mi sa Balkana dijelimo zajedničku kulturu življenja i političkog i građanskog aktivizma. U svim ovim nemilim dešavanjima koja su obilježila period za nama trudio sam se da postupam racionalno, u cilju smirenja situacije i smanjenja tenzija!".

"Ničija funkcija, pa ni ambasadorska, ne treba da bude prepreka u odnosima dve države. Ali sam siguran da se u ovom trenutku diplomatijom moramo služiti da bismo prevazišli eventualne nesporazume i veštinom mudrih zajedničkih odluka doprinositi stabilizaciji situacije, upravo, kako ste naveli u pitanju, zbog svih veza koje postoje između ove dvije zemlje, a naša zajednička obaveza je da te veze unapredimo. Ubeđen sam, a i na tome maksimalno i svakodnevno predano radim, da će odnosi Srbije i Crne Gore uvek ići na bolje, nikad na gore. Mi smo svi prolazni, a Crna Gora i Srbija kao samostalne međusobno priznate države su večne, i ja se nadam, biće uvek na istoj strani. Kratki su naši životi, a kamoli političke pozicije spram prošlih i budućih vekova".

Ambasador Srbije protjeran iz Crne Gore

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović proglašen je ranije danas za personu non grata i od njega je zatraženo da napusti Crnu Goru, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore.

(Mondo/Tanjug)