Region

Podrška Slovenije pismu 12 članica EU o evropskom finansiranju ograda na granicama

Autor Dušan Volaš

Slovenački ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs podržao je danas poziv 12 članica EU da se evropskim sredstvima finansira postavljanje ograda i žica na spoljnim granicama Unije, iako Slovenija nije među potpisnicama njihovog pisma Evropskoj komisiji.

Izvor: Mondo/Goran Sivački

Hojs je na konferenciji za novinare u Luksemburgu, nakon sastanka ministara unutrašnjih poslova, rekao da LJubljana podržava zahtjev 12 država, premda nema finansijskog interesa jer nema spoljne granice EU, već je njena granica prema Hrvatskoj spoljna granica Šengena.

On je podsjetio da je Slovenija 2015. i 2016. godine većinu svoje granice prema Hrvatskoj zaštitila protivmigrantskim barijerama, te dodao da će se sa gradnjom ograde nastaviti.

Ministri unutrašnjih poslova Litvanije, Austrije, Bugarske, Kipra, Češke, Danske, Estonije, Grčke, Mađarske, Letonije, Poljske i Slovačke uputili su pismo Evropskoj komisiji u kome kažu da je "podizanje fizičkih barijera efikasna mjera zaštite granica koja služi interesima cijele EU, ne samo zemalja na prvoj liniji".

Oni kao legitimnu mjeru zaštite granice predlažu da se podizanje protvmigrantskih barijera "dodatno i adekvatno" finansira iz evropskog budžeta.

(Mondo/Srna)

Tagovi