Region

Žene u Beogradu treći put na ulici: Nasilnike u zatvore, a ne u medije

Autor Vesna Kerkez

Sa protesta u Beogradu koji su pokrenuti objavljivanjem intervjua u listu Informer s višestrukim silovateljem, danas je poručeno da pošto institucije ne žele da čuju žene, one će izlaziti na ulicu da bi ih čuli.

Izvor: N1 / screenshot

Poručeno je da taj intervju, koji je prvi objavio Informer, a potom prenijeli i drugi portali, još nije uklonjen sa interneta.

"Danas smo ovdje zato što institucije ćute, a nasilje se nastavlja", poručeno je na protestu na Terazijama u centru Beograda i istaknuto da su za sedam dana ubijene jedna žena i jedna djevojčica.

Jedna od istaknutih učesnica protesta, Jelena Riznić, ukazala je da je u proteklih nedjelju dana ubijena dvogodišnja devojčica, a da je od početka godine ubijeno 25 žena i da je to posljedica nasilja koje su institucije ignorisale.

"Zato su žene ubijene. Ako mi danas budemo ćutale, generacije djevojčica će biti ubijeno i ugušeno u našem ćutanju. Moramo da pustimo glas i vičemo za njih", istakla je Riznić.

Ona je rekla da je prije dva mjeseca dobila informaciju da je na slobodi čovjek koji joj je prijetio da će je ubiti pištoljem i da je na ulici jer liježe i budi se s mišlju o smrti, ali i zato što se danas ne boji, jer su žene jedne drugima snaga.

"Nazivali su nas vješticama u prošlosti. Nazivaju vješticama i danas. Vrijeme je da mi njih nazovemo nasilnicima i na lomači spalimo ovaj sistem koji mrzi žene", poručila je Riznić.

Poslije njenog govora učesnici su vikali "Svi smo uz Jelenu".

Učesnice, koje su isplele mrežu crvenim konopcem na ulazu u Informer sa natpisom "Zatvoreno", poručile su da ovo ne smije biti "čudo od tri dana", da se nasilju mora stati na put i da ako institucije neće, štitiće ih druge žene.

U prvom redu na protestu su četiri dobošarke. Ljude je na protest pozvala Ženska solidarnost.

Najveći transparent na protestu bio je "Bes na ulice, pravda za žene i devojčice", a istaknut je bio i "Nismo besne, ovo je gnev", kao i "Gde je i šta radi centar za socijalni rad".

Učesnice su uzvikivale "Ne naše suze, ne naša krv", "Govno jedno, kako smeš", "Ženska revolucija", "Robija za nasilnike", "Besne smo" i "Nasilnike u zatvore, ne u medije", kao i "Besne i slobodne".

Nekoliko djece koja su sa roditeljima dosla na protest nosilo je transparent "Kakvu budućnost ostavljate", dok je jedan stariji muškarac zapalio izdanje lista Informer.

Učesnici protesta krenuli su u protestnu šetnju od Terazija ka Skupštini Srbije.

(FoNet)