Region

Osuda Porfirijevih riječi: "Nismo bijednice i jadnice"

Autor Vesna Kerkez

Ženska grupa Pokreta Ne davimo Beograd danas je saopštila da osuđuje “ponižavajuće i uvredljive riječi” poglavara Srpske pravoslavne crkve patrijarha Porfirija, “koji je žene nazvao ‘bijednicama i jadnicama’”.

Izvor: Twitter, screenshot

U saopštenju se navodi da su u Srbiji od početka godine muškarci ubili 18 žena i da smo proteklih nekoliko dana bili svedoci stravičnih ubistava i napada na najranjivije.

"Umjesto da u takvoj atmosferi poziva na solidarnost, pomirenje i zajedništvo, patrijarh Porfirije se ne ustručava da ponovo javno ponižava žene, doprinoseći kulturi nasilja, čije posljedice sa velikim bolom podnosi cijela Srbija, a posebno porodice i prijatelji stradalih žena i djece", konstatuje se u saopštenju.

Patrijarhu Profiriju i svim osobama na javnim funkcijama je upućen poziv da prestanu sa ponašanjem i govorom koji doprinosi daljoj mržnji i inspiriše nasilje.

"Krajnje je vrijeme da se sada, kada je nasilje u društvu poprimilo oblik pandemije, suoče sa težinom i odgovornošću svojih riječi i djela, navodi se u saopštenju.

Porfirije je kritikovao zakon o rodno osjetljivom jeziku, nazivajući pri tom žene "bijednicama i jadnicama".

(FoNet)